Šapke

Kralj narodne muzike, kako je publika zvala pevača i kompozitora Šabana Šaulića, zauvek nas je napustio pre dve godine. Tog 17. februara 2019. sve nas je zatekla vest da je legendarni pevač poginuo u saobraćajnoj nesreći u Bilefeldu u Nemačkoj.

Čovek koji je snimio hitove koji se smatraju pravim biserima narodne muzike – „S namerom dođoh u veliki grad“, „Uvenuće narcis beli“, „Dva galeba bela“, „Pozn’o bih te međ’ hiljadu žena“, „Kako si majko, kako si oče“, „Dođi da ostarimo zajedno“, „Odlaziš, odlaziš“, „Sanela“, „Sneg je opet Snežana“, „Ne plači dušo“, „Verujem u ljubav“, „Hajde mala da pravimo lom“.., počiva u Aleji zaslužnih građana na Novom groblju u Beogradu. Pre godinu dana, povodom Dana državnosti Srbije, posthumno je odlikovan zlatnom medaljom za zasluge, a orden je uručen njegovoj udovici Gordani Šaulić.

Prvu singl ploču „Dajte mi utjehu“ Šaban je snimio 1969. za PGP RTS, kada je imao 18 godina. U karijeri je snimio 22 singl ploče i više od 30 albuma. Do 1976. autor njegovih pesama bio je Buca Jovanović, a onda je Šaulić počeo sam da komponuje svoje hitove, najčešće na tekst Radeta Vučkovića. Rade je 1985. napisao pesmu „Gordana“, koju je Šaban posvetio svojoj supruzi Goci, sa kojom je dobio ćerke Sanelu i Ildu i sina Mihajla. Pesme „Dođi da ostarimo zajedno“ i „Dva galeba bela“ iz 1979, prema oceni kritičara, jedne su od najboljih narodnih pesama ikada otpevanih. Sa prvom je Šaban bio 16 nedelja na prvom mestu jugoslovenske top-liste, a devet sedmica sa drugom. U to vreme, njegove pesme su najviše naručivane u kafanama. Osim što su ga voleli od Vardara do Triglava, bio je veoma omiljen i u Bugarskoj. Pojavio se u filmu „Sok od šljiva“ 1981, a u drugoj sezoni serije „Ubice mog oca“ otpevao je pesmu „Nemam više nikoga“, za koju je muziku i tekst napisala Aleksandra Kovač.

Osim muzike, Šabanova strast bio je i fudbal. Trenirao je fudbal u Borcu i Mačvi, u rodnom Šapcu, igrao je kratko za loznički Polet, a imao je poziv da pređe u bugarski Levski.

– Od majke Ilduze, inače partizanke iz Bijeljine odlikovane ordenom za hrabrost, sam nasledio raskošni glas – rekao je jednom prilikom za „Novosti“ Šaban Šaulić. – Bio sam vanserijski talenat za sport, naročito za fudbal. Znao sam da kao dečak u Šapcu preplivam reku Savu, koja je tu najšira, kao od šale. Muzikom sam počeo da se bavim jer mi je stric rekao da „pare leže u muzici“ i da se manem sporta.

Osim fudbala, hobi mu je bilo pecanje na Dunavu, u Krčedinu, gde je imao vikendicu. Interesantno je da Šaban, koji je bio jedan od najtraženijih pevača ne samo po klubovima i halama u Evropi, kao i na romskim svadbama, nije održao mnogo koncerata u Beogradu. Uradio je to tek 2011. u Sava centru, a dve godine kasnije na istom mestu rasprodao je dva koncerta. Nastupom u „Beogradskoj areni“, 6. oktobra 2018. obeležio je pola veka karijere.

Autor: V.P.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име