„U poslednje dve godine oko 10 profesora, redovnih i vanrednih, napustilo je Medicinski fakultet u Beogradu i postavlja se pitanje ko će, usled tog odliva kadra, učiti studente“, kaže za Nova.rs nekadašnja načelnica porodilišta u klinici „Narodni front“ i bivša redovna profesorka beogradskog Medicinskog fakulteta Snežana Rakić. Naša sagovornica je napustila obe državne ustanove za koje je radila i prešla u privatni zdravstveni sistem. Ona upozorava na to da najstručniji kadar, koji je decenije ulagao u svoje školovanje, sada praktično beži iz državnih ustanova i sa fakulteta.

„Ova uprava fakulteta će biti upamćena po tome što je najveći broj redovnih i vanrednih profesora napustio Medicinski fakultet i to je ono što je glavno pitanje kojim društvo treba da se bavi. Da dozvolite da vam profesori odlaze i da niko ništa ne učini da zadrži te ljude, to je veliki problem“, konstatuje doktorka Rakić.

Ona je Medicinski fakultet napustila zbog toga što Statut ne dozvoljava da radi i na fakultetu i u privatnoj zdravstvenoj ustanovi u kojoj je trenutno zaposlena.

Rakić smatra da njene kolege beže i sa državnog fakulteta i iz državnih bolnica.

„Teško je stići do profesorskog zvanja i veliki problem je kada vi napustite nešto za šta ste radili  i školovali se 25 godina“, kaže naša sagovornica.

Ona kaže da uprava Medicinskog fakulteta ni na jedan način nije pokušala da zadrži svoj kadar, niti da se za njega izbori kada je to bilo potrebno.

Nova.rs pokušala je da stupi u kontakt sa dekanom Medicinskog fakulteta Nebojšom Lalićem i čuje njegovu stranu priče, ali on nije odgovorio na naše pozive i poruku.

Autor: Bojana Milovanović

Izvor: Nova S

Вордпрес › Грешка

Постоји критична грешка на вашем веб месту.

Сазнајте више о отклањању грешака Вордпресу.