Home Društvo Rusija, politika i izbori: Putinova stranka slavi – i dalje najjača uprkos prigovorima o neregularnostima

Rusija, politika i izbori: Putinova stranka slavi – i dalje najjača uprkos prigovorima o neregularnostima

0
Rusija, politika i izbori: Putinova stranka slavi – i dalje najjača uprkos prigovorima o neregularnostima

Stranka Jedinstvena Rusija predsednika Vladimira Putina ide ka sigurnoj pobedi na parlamentarnim izborima u Rusiji, uprkos blagom padu podrške.

Izlazna anketa predviđala je snažnu pobedu vladajuće stranke na izborima na kojima je učestvovalo još 13 političkih partija.

Glasanje je počelo u petak, 17. septembra, a izbori su produženi na tri dana zbog epidemioloških mera usled korona virusa.

Putinovim najglasnijim kritičarima bilo je zabranjeno učešće na izborima, a bilo je i mnogo izveštaja o neregularnostima na biračkim mestima i prinudnom glasanju.

Izborna komisija je odbacila tvrdnje.

Do sada je prebrojano 90 odsto glasačkih listića, a prema preliminarnim rezultatima Jedinstvena Rusija osvojila skoro 50 odsto glasova, za njom Komunistička partija sa oko 20 odsto.

Visoki zvaničnik Jedinstvene Rusije Andrej Turčak rekao je da će njegova stranka osvojiti više od 300 od 450 mesta u Državnoj dumi.

Delimični rezultati pokazuju da je, uprkos tome što je Putinova stranka lako zadržala većinu u parlamentu, ipak izgubila određenu popularnost.

Pre pet godina, Jedinstvena Rusija je osvojila 54 odsto glasova.

Podrška komunistima, koji široko podržavaju Putinove inicijative u parlamentu, porasla je za osam odsto.

Međutim, njihov lider, Genadij Zjuganov, govorio je o rasprostranjenim nepravilnostima na biračkim mestima.

Zabrinutost zbog životnog standarda i optužbe za korupciju naglasnijeg kritičara političara Kremlja Alekseja Navaljnog, koji je u zatvoru po presudi za finansijske malverzacije, verovatno su uticale na podršku Putinovoj stranci.

Ali Putin je i dalje popularan kod mnogih Rusa koji mu pripisuju zasluge za suprotstavljanje Zapadu i vraćanje nacionalnog ponosa.

Kao i mnogi Rusi, Putin je još u petak, prvog dana izbora, glasao na izborima za Dumu koristeći internet.

Prvi put od 1993. godine, posmatrači izbora iz Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS) nisu bili prisutni zbog ograničenja koja su nametnule ruske vlasti.

Nezavisna grupa za posmatranje izbora Golos – koju su ruske vlasti označile kao „strane agente“ – saopštila je da je zabeležila više od 4.500 izveštaja o nepravilnostima.

Rusko ministarstvo unutrašnjih poslova je u međuvremenu novinarima reklo da nije registrovalo „značajna kršenja“.


Izbori u Rusiji: Ima li demokratije u Putinovoj zemljiThe British Broadcasting Corporation


Predsednik okružne izborne komisije u Stavropoljskoj oblasti smenjen je sa dužnosti pošto je utvrđeno da je nadzorna kamera na biračkom mestu bila prekrivena krpama.

Neki državni službenici su se žalili da im se „snažno preporučuje“ da glasaju putem veb stranice državnih službi na poslu.

Bilo je i onih koji su na poslu „na ubedljiv način zamoljeni“ da glasaju tradicionalno – ujutru su se na mnogim biračkim mestima širom zemlje stvorili redovi.

Kremlj je negirao da je bilo ko bio primoran da glasa.

Uoči izbora, Gugl i Epl su sa svojih prodavnica skinuli aplikaciju „pametno glasanje“ opozicionara Alekseja Navaljnog koja je trebalo, prema zamisli kreatora, da spreči vladajuću partiju da dodatno učvrsti moć u zemlji.

Ruske vlasti zapretile su dvema kompanijama velikim kaznama ako odbiju da skinu aplikaciju, koja je korisnike obaveštavala da ne glasaju za kandidate vladajuće stranke.

Obrazloženje je bilo da iza aplikacije stoji fondacija Navaljnog koja je u međuvremenu zabranjena.

Members of a local election commission empty a ballot box after polls closed during a three-day long parliamentary election, at a polling station inside Kazansky railway terminal in Moscow, Russia September 19, 2021.

Iako rejting Putinove stranke opada, za mnoge je i dalje jedino rešenje.

Jedan moskovski penzioner koji je se predstavio samo kako je Anatolij rekao je za novinsku agenciju Rojters da je glasao za vladajuću stranku pošto ceni napore Putina da obnovi uticaj Rusije na svetskoj sceni.

„Zemlje poput Sjedinjenih Država i Britanije nas manje-više poštuju kao što su poštovale Sovjetski Savez šezdesetih i sedamdesetih godina… Anglosaksonci razumeju samo jezik sile“, rekao je on.

Ali postojala je i široko rasprostranjena ravnodušnost.

„Ne vidim smisao glasanja“, rekla je jedna moskovska frizerka koja se dala kao Irina.

„Ionako je sve odlučeno za nas.“

Nekoliko zaposlenih u javnim službama i državnim kompanijama rekli su za BBC da ih je njihovo rukovodstvo poslednjih meseci pozvalo da se registruju za glasanje na internetu.

Neki su morali da potvrde da su se registrovali šaljući skrinšot ekrana, kao i da izveštavaju nadređene o samom glasanju.

A billboard showing candidates in the Russian election

Gugl i Epl uklonili aplikaciju opozicionara Navaljnog

U petak, u prepodnevnim časovima, aplikacija „pametno glasanje“ vodećeg ruskog opozicionara Alekseja Navaljnog nestala je iz ruskih prodavnica Gugl plej i Epl Stor.

Navaljni i njegovi simpatizeri osmislili su 2018. taktiku za izbore „pametno glasanje“ – verovali su da na taj način mogu da spreče vladajuću partiju da dodatno učvrsti moć u zemlji.

Napravili su aplikaciju putem koje su obaveštavali glasače za kog kandidata treba da glasaju kako bi se izbeglo da bude izabran neko od kandidata vladajuće stranke.

Navaljni i njegov tim rekli su da je sistem dao rezultate na lokalnom nivou, dok su zamerke imale neke opozicione stranke i ljudi iz vlasti.

Sve organizacije koje su povezivane sa Navaljnim, koji je u zatvoru od januara, zabranjene su u Rusiji i proglašene ekstremističkim i smatraju se stranim agentima.

Ruske vlasti su se u proteklih mesec dana zalagale da aplikacija bude uklonjena, insistirajući na tome da je povezana sa zabranjenom Fondacijom za borbu protiv korupcije, na čijem je čelu upravo Navaljni.

Odbijanje Gugla i Epla da uklone aplikaciju Navaljnog, čija je svrha koordinisanje glasanja za jednog kandidata koji nije iz vladajuće Jedinstvene Rusije, smatraće se mešanjem u ruske izbore, upozorio je Roskomnadzor, glavno rusko telo za kontrolu rada internet stranica i medija.

Početkom nedelje, sudski izvršitelji su došli u rusku kancelariju Gugla i zatražili su uklanjanje aplikacije.

Uoči izbora, opozicioni tim prijavio je prekide u radu aplikacije, kao i hakerski napad.

Izvor blizak Guglu rekao je za BBC da je odluka o uklanjanju aplikacije sa Gugl pleja u Rusiji doneta noć uoči izbora.

On je pojasnio da je kompanija to učinila na zahtev regulatornog tela i „ozbiljnih pretnji krivičnim gonjenjem pojedinih zaposlenih u Rusiji“.

Prema njegovim rečima, ove pretnje su izrečene javno i privatno.

Autor: BBC na srpskom

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here