Na jučerašnji dan, 16. septembra navršilo se punih dvadeset osam godina od tragične smrti jedne od najvećih legendi slovenačkog i jugoslovenskog skijanja Roka Petroviča. Bio je član zlatne generacije slovenačkog skijanja.

Druga ljubav, nakon skijanja, bilo mu je ronjenje. Svakog leta se vraćao na Korčulu, ostrvo svojih predaka, a tamo je i nesrećno okončao svoj životni put sa samo 27 godina.

Rok je poginuo 1993. godine u ronilačkoj nesreći na području Vele Luke na Korčuli.

U Sestriereu 1983. godine je došao do titule svetskog juniorskog prvaka u slalomu, čime je naznačio svoj veliki talenat.

Ostaće upamćen među poštovaocima skijaškog sporta pre svega kao prvi osvajač kristalnog globusa, odnosno titule pobednika FIS Svetskog kupa u alpskom skijanju u disciplini slalom u sezoni 1985/86. Bio je sasvim neobičan sportista, tip, boem koji nije skijao radi pobede, nego radi savršene vožnje, koju bi smatrao svojevrsnim umetničkim delom.



Tada je u ukupnom poretku za 25 bodova nadmašio Paula Fromelta, Ingemara Stenmarka i Bojana Križaja u njihovoj trojnoj podeli drugog mesta. Te sezone je pobeđivao u slalom trkama u Sestriereu, Kranjskoj Gori, Vengenu, Lilehammleru, Vejlu. Drugi je bio u austrijskom St.Antonu, a treće mesto je zauzeo u norveškom ski centru Geilo.

Sledeće sezone, tadašnji jugoslovenski smučari su ostvarili veliki uspeh u Kranjskoj Gori. U nezaboravnoj trci Rok Petrovič je zauzeo drugo mesto iza Bojana Križaja i tada se poslednji put popeo na podijum.

Bilo je potrebno da prođe 28 godina da neko sa ovih prostora ponovo osvoji kristalni globus, a to je pošlo za rukom Tini Maze 2012. godine.

Rok je rođen u Ljubljani, njegov otac Krešimir Petrović je bio sportski psiholog, isticao se  sa svojim agresivnim i inovativnim pristupom sportu. On je bio jedan od prvih koji je istakao značaj psihološke pripreme sportista.

Poslednji takmičarski skijaški nastup Rok Petrovič je imao 1989. u japanskom Šigakogenu kada je osvojio 15. mesto. I pored velikog uspeha, na vrhuncu svoje karijere, Rok Petrović je odlučio da napusti ski cirkus.

Posvetio se svojim studijama na Fakultetu za sport, diplomirao je 1991, a zatim je nastavio postdiplomske studije, a neposredno pre odbrane magistarske teze, tokom odmora na Korčuli poginuo je u ronilačkoj nesreći.

Autor: Redakcija MZR

Вордпрес › Грешка

Постоји критична грешка на вашем веб месту.

Сазнајте више о отклањању грешака Вордпресу.