Sadašnji raskol povodom nastupa na lokalnim beogradskim izborima nije prvi potres u redovima bojkot opozicije, niti je može politički dotući, budući da i nema šta da se dotuče. Ozbiljan je bio, setimo se, i razlaz zbog pitanja da li bojkot opozicija treba da sarađuje sa učesnicima izbora 2020.

Grupacija oko Dragana Đilasa je smatrala da može, Vuk Jeremić i njegovi da ne može, dok je Boško Obradović krenuo „svojim“ putem koji ga je doveo do terase državne vile na Dedinju, odnosno do pokornog učešća na događajima koje organizuje vlast.

Kao trenutak kada je razlaz prerastao u raskol može se označiti objavljivanje nalaza istraživanja Demostata. Po tom nalazu izbornu šansu protiv vladajuće SNS i Aleksandra Vučića opozicija uopšteno ima jedino u Beogradu i pod uslovom da se ujedini na jednu listu, što je bilo moguće zaključiti i „golim okom“.

Otvoreno su međutim, ubzro istupili oni koji traže svoju šansu i vide je u posebnom nastupu. To su tipično beogradski aktivisti iz Ne davimo Beograd udruženi sa Nebojšom Zelenovićem, bivšim gradonačelnikom Šapca, koji je nastupao u okviru bojkot bloka, a onda ga napustio da bi izgubio izbore u svom gradu.

Zelenović i NDB isforsirano su za kratko vreme pokušali da zauzmu politički prostor u Beogradu kao zeleno-leva kolona, ideološki čista od drugih opozicionih elemenata. Kako je ispričao Radomir Lazović iz NDB, prihvatili su savet evroposlanice Tanje Fajon, da se svrstano u ideološke kolone ide na izbore, a da se koalicije prave posle izbora, na osnovu toga ko je koliko glasova dobio i ko je kome potreban. I naravno, istakli da građani žele rešenje svojih svakodnevnih problema, a ne velike teme.

Teoretski, to sve može da stoji, ali ne za Srbiju. Za razliku od država koje imaju jasno geopolitičko određenje pa mogu da imaju i ideološke kolone, Srbija je i dalje u ranjivom stanju. Njena geopolitička pozicija je stalno neizvesna i izložena napetostima i strepnjama usled kosovskog pitanja, ali i pitanja odnosa u regionu bivše Jugoslavije. Taj nemir ideološku podeljenost – tipa da li ste za kapitalizam ili socijalizam – jednostavno anestezira.

Foto: A.Barda

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име