Biće svakome jasno da je cena struje neopravdano uvećana. Osim PDV-a i akciza, pojavljuju se i neke naknade koje su nerazumljive. Na primer, nejasno je šta je „trošak garantovanog snabdevača”, navode potrošači.

Upravo sam platio račun za struju i gledam i ne verujem. U odnosu na prethodni mesec imam dvadesetak kilovata manje potrošnje, a račun veći za oko 70 dinara. Ovo je nedopustivo kako se ponašaju. 

„Uveliko nam stižu računi za električnu energiju, poprilično uvećani. Mora li kilovat koji se isporučuje građanima da bude toliko skup? Ako sagledamo stvarnu cenu kilovata koja se isporučuje potrošačima, shvatićemo da ona u suštini i nije velika. Ali mnogi nameti i razne naknade uvećavaju račune koje plaćaju građani. Da bismo se uverili da je to tako, dovoljno je pogledati tačke od jedan do 17 na računima Elektrodistribucije Beograd. Biće svakome jasno da je cena struje neopravdano povećana. Osim PDV-a i akciza, pojavljuju se i neke čudne naknade koje su nerazumljive”, navodi se u pismu dr Miroslava Todorovića, iz Beograda. 

Autor pisma kaže da je nejasno šta je „trošak garantovanog snabdevača”. 

„To izgleda kao kada bi u cenu hleba bila dodata stavka ’trošak garantovanog pekara’. Pa, dalje ’naknada za podsticaj povlašćenih proizvođača električne energije’”, stoji u pismu Todorovića. 

Ovo su samo neki od komentara sa sajta „Politike” ili pisama rubrike „Među nama”, gde čitaoci negoduju jer su im računi za utrošenu električnu energiju veliki, dok ih istovremeno zvaničnici bombarduju informacijama da je struja u Srbiji najjeftinija. 

Upitani da prokomentarišu šta sve zaračunavaju kada očitaju potrošnju struje u Elektroprivredi Srbije odgovaraju da su odredbe „trošak garantovanog snabdevača” i „obračunska snaga” u skladu sa Zakonom o energetici i drugim zakonima i propisima Republike Srbije i da je sve stavke odredilo regulatorno telo – Agencija za energetiku Republike Srbije. 

Kupac svakog meseca plaća „trošak garantovanog snabdevača” i „obračunsku snagu”, bez obzira na to da li je na mernom mestu ostvarena potrošnja električne energije ili ne. To je utvrđeno metodologijom za određivanje cene struje za garantovano snabdevanje. Na pomenute stavke obračunava se i akciza i PDV i taksa za javni medijski servis, a za neizmirenje obaveza i zatezna kamata, objašnjavaju u ovoj javnom preduzeću. 

„Trošak garantovanog snabdevača” je naknada za tarifni element „mesto isporuke”. „Obračunska snaga” označava maksimalnu aktivnu snagu koja se obračunava za svaki mesec, prema odobrenoj snazi. To je maksimalna snaga električne energije koju kupac u svakom trenutku može da iskoristi za pokretanje električnih uređaja. 

Taj rezervisani kapacitet je potrošaču stalno na raspolaganju, na osnovu priključka na mrežu. Naknada „obračunska snaga” zavisi od odobrene snage, odnosno one koju je kupac tražio, to jest ugovorio, a Elektrodistribucija odobrila kao najveću jednovremenu snagu uključenih uređaja u stanu, kući. Ona je određena i osiguračima u domaćinstvu. 

Na primer, domaćinstva sa trofaznim priključkom koja imaju maksimalnu odobrenu snagu 17,25 kilovata istovremeno mogu da koriste i bojler, peglu, grejalicu, frižider, rernu, više ringli, mašinu za veš, mašinu za sudove i sijalice. Jedan kilovat obračunske snage plaća se 52,158 dinara i stavka „obračunska snaga” za ovu odobrenu iznosi 17,25. Kada se pomnoži sa 52,158, to iznosi 899,725 dinara.

Račun za struju za krajnje kupce koji imaju pravo na garantovano snabdevanje, izrađen je u skladu sa propisima Srbije – Zakonom o energetici, Zakonom o efikasnom korišćenju energije, Zakonom o porezu na dodatu vrednost i u skladu sa odlukom o regulisanoj ceni električne energije za snabdevanje domaćinstava i malih kupaca. Važeći cenovnik može se videti i na sajtu EPS-a, zaključuju u ovom preduzeću.

Izvor: politika.rs

Foto: D.Blagojević

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име