Nemojte biti iznenađeni sa podatkom da se u Šapcu pre 1900 godine proizvodio i koristio toalet sapun . A i kakav bi Šabac bio ,,Mali Pariz,, kada njegovi građani ne bi održavali ličnu higijenu na pariskom nivou. Kao dečak stanovao sam 1948 godine u fabrici sapuna , koja se nalazila na Bairu u ulicu Janka Veselinovića , i to je bio dodatni razlog da istražim njen istorijat .

Najstariji podatak pronašao sam u šabačkom listu ,,Liberal,, iz daleke 1894 godine.

U novinskom članku ne spominje se fabrika , već Jevrejin Biti Jakov koji Šapčanima daje na znanje , da prodaje mirišljavi sapun. Verovatno da je imao manju radionicu u kojoj je pravio mirišljavi sapun i prodavao ga Šapčanima. Deo šabačke štampe od 1900 do 1920 godine uništen je tokom Prvog sv. rata . pa sam traganje nastavio , po beogradskoj ,,Politici,, od 1900-1940 godine .

U jednom od brojeva iz 1909. naišao sam na sledeći privatni oglas: ,,U varoši Šapcu otvaram sapundžisku radnju koju ću voditi pod mojim imenom ŽAKI B. JAKOV . Radnju ću sam punovažno potpisivati i zaduživati. Ovo dajem javnosti na osnovu & 5. i 6. trgovačkog zakona. 23.juna 1909 god. Šabac Žaki B. Jakov sapundžija iz Šapca ,,. U nastavku oglasa sledio je drugi tekst: ,,Da je Žaki B. Jakov , sapundžija iz Šapca koga potpisati lično poznaje , ovaj oglas koji mu je u sudu pročitan,za svoj priznao.

–Šabački prvostepeni sud tvrdi po naplati takse. N0 17204. 17. decembra 1909. god. u Šapcu ( MP ) predsednik suda. Drag.Jovanović c.r. pisar D-r Drag.N. Tufegkdžić s.r.,,. Sve je bilo urađeno po propisu i objavljeno u ondašnjoj ,,Politici,,. Reklo bi se da je sve jasno ali i nije , jer se u tekstu iz 1894. spominje Biti Jakov /Jakov je prezime / , što bi značilo da posao nastavlja njegov sin Žaki B. Jakov. Fabrika Žaka B. Jakova radila je u Šapcu do početka Prvog sv. rata ,tokom kojeg je bila uništena. ,,Podrinski vesnik,, od 30.maja 1920. objavio je tekst :,,FABRIKA SAPUNA .

Naš sugrađanin g. Žak Biti ovd. Fabrikant sapuna ,vrativši se sa Solunskog fronta, pristupio je obnavljanju svoje totalno uništene , fabrike sapuna.On je već do sad postigao veliki uspeh jer izrađuje toliko robe , da podmiruje potrebe većeg dela Šapca i okoline. G.Žaka poznajemo kao velikog ustaoca i nadamo se da će mo skoro videti njegovu fabriku na onom stupcu, na kome je i pre rata bila .,, Na osnovu ovih podataka iz novina može se doneti zakljičak ,da je jevrejska porodica Jakov, živela u Šapcu pre 1900 godine. Žak B. Jakov u Šapcu zvan ,, Žak sapundžija,, bio je veoma ugledna ličnost, živeo je u prelepoj kući u Karađorđevoj ulici sa suprugom Sarinom, sa kojom nije imao dece.U dnu dvorišta gde su stanovali, nalazile su se prostorije sa mašinama za izradu sapuna. Većina ljudi danas ne shvata , šta je u ono vreme značio sapun.Posuđe se pralo sa ceđem , koji se pravio mešanjem vode i pepela od sagorelog drveta a mnoge domaćice pravile su i domaći sapun, kuvajući masnoću i živu sodu , te tako na površini posude dobijale belu masu , koju su skidale i koristile za pranje veša. Bio je to ,, domaći sapun,,. Žakova veličina nije bila samo u tome što je bio industrijalac koji je među prvima u zemlji proizvodio sapun na savremen način. On je pre svega bio Srbin jevrejske nacionalnosti , prošao golgotu Prvog svetskog rata a kralj Aleksandar ga je 1934 godine odlikovao ordenom Kraljevske krune.

Žak je bio i predsednik Šabačkog pevačkog društva ,,Zanatlija,, kojem je 1934 godine svečano darovao zastavu kluba. Bio je veliki šabački darodavaoc ali i hemiski stručnjak. U to vreme na prostoru Jugoslavije nicale su i druge fabrike sapuna. Svakako da je Žakova u Šapcu bila među prvima u zemlji , i da nije počeo Drugi svetski rat, njegova fabrika bi postala vodeća.Tragajući za podacima o fabrici sapuna upoznao sam se sa Šapčaninom Milom Miljkovićem čiji je otac Dušan radio kod Žaka od 1934 do 1938 godine i dobio zvanje kalfe. Mile danas čuva očeve recepture za izradu sapuna, brojna dokumenta , pa čak i nekoliko peraćih sapuna ,,Palma,, koji su pravljeni u Žakovoj fabrici.

Na žalost, Žak je tragično završio svoj život kao i mnogi Jevreji. Šta se dođalao sa fabrikom sapuna posle završetka Drugog svetskog rata, saznačete drugom prilikom . A kada perete ruke, setite se Žaka ,,sapundžije ,, i njegovog sapuna ,,Palma,, jer svojim životom i radom svakako da je on to zaslužio od svojih sugrađana Šapčana.

Autor i foto: Dragutin Dragan Petrović

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име