U iznajmljenom stanu bivšeg radnika Istraživačke stanice Petnica, Branislava Savića (65) zvanog Savan, koji se sumnjiči za seksualno nasilje nad polaznicama te institucije, pronađene su kutije filmova sa fotografijama golišavih maloletnica, saznaje Nova.rs.

Za slučaj “Petnica” javnost Srbije saznala je nedavno nakon što je nekoliko žrtava Savića osmelilo da progovori o seksualnom nasilju koje su tokom boravka u Istraživačkoj stanici doživele.

Policija je nedavno upala u iznajmljeni stan Savića i tom prilikom zaplenila više kutija filmova sa fotografijama golišavih maloletnica. Reč je o slikama koje datiraju još iz ranih 90-godina.

Takođe, zaplenjeni su kompjuteri, koji su poslati na veštačenje.

Inače, kako nezvanično saznajemo, stan koji je Savić iznajmljivao direktno je povezan sa Istraživačkom stanicom Petnica.

“Zasad nije poznato o kojoj povezanosti je reč. Inkriminišući materijal poslat je na veštačenje, a sem Savića u ceo slučaj seksualnog nasilja involvirano je više osoba”, kaže naš izvor.

Iako se najpre smatralo da su svi dokazi uništeni, s obzirom na to da je nekadašnji direktor Petnice Majić za nedeljnik “Vreme” izjavio da je uprava Petnice računar na kome su se nalazile golišave fotografije devojčica reformatirala, čime su uništeni svi dokazi, situacija se potpuno promenila nakon upada službenika MUP u iznajmljeni stan Savića.

Podsetimo, o seksualnom zlostavljanju u Petnici javnost je saznala nakon što su polaznice u razgovoru za nedeljnik “Vreme“ detaljno ispričale kroz šta su prošle. Napasnik, koga žrtve oslovljavaju sa S., terao je devojčice da se skidaju i fotografisao ih gole. Neretko ih je prisiljavao da to čine kako bi prošle neophodne radove u Istraživačkoj stanici.

Raskinut radni odnos 2017.

Iako je sa zlostavljačem sporazumno raskinut radni odnos 2017. godine, on je i kasnijih godina radio u Istraživačkoj stanici. Savić je nakon 2017. aktivno učestvovao u izradi “Petničkih svezaka“.

Protiv osumnjičenog Savića, Osnovno javno tužilaštvo u Valjevu trenutno vodi predistražne radnje i on je u ponedeljak saslušan u policiji u svojstvu građanina.

Autor: Tanja Milovanović

Izvor: Nova S

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име