Konkurs za nagradu „Milan Mladenović“ raspisan je danas i pod sloganom „Prijavi svoju stvar“ traje do 30. juna, saopšteno je iz zadužbine koja nosi ime pevača, gitariste, autora pesama i vođe grupe EKV.

Nagrada je ustanovljena sa ciljem da podstiče muzičko stvaralaštvo koje odlikuju vrednosti svоjstvene Milanovoj umetničkoj zaostavštini, a dodeljuje se za najbolju pesmu sa prostora bivše Jugoslavije na svečanosti 21. septembra – na dan Milanovog rođenja, navode organizatori konkursa iz Zadužbine Milana Mladenovića.

Konkurs je otvoren za autore iz svih zemalja bivše Jugoslavije, a mogu poslati pesmu na nekom od jezika koji se govore na području bivših jugoslovenskih republika, uključujući tu i jezike manjina.

Prema saznanjima do kojih je došla naša redakcija ove godine, po prvi put Bogatić će imati predstavnika u takmičenju za najbolju pesmu. Naš sugrađanin Mirko Blagojević priprema autorsku pesmu sa kojom će se prijaviti na konkurs.

Propozicijama je predviđeno i da jedan autor (ili grupa autora) može da konkuriše sa samo jednom pesmom, objavljenom između 1. jula 2020. i 30. juna 2021. godine, a prijave mogu da podnesu autori, izvođači ili izdavači preko formulara na sajtu Zadužbine do 30. juna 2021. u ponoć. Pod objavljenom pesmom smatra se ona koju autori ili neko drugi uz njegovu dozvolu objavi na nosaču zvuka ili na digitalnim platformana. Pored prijavnog formulara, na sajtu je dostupna i kompletna dokumentacija vezana za uslove konkursa i pravila za dodeljivanje nagrade.

O pobedničkoj pesmi ove godine će odlučivati regionalni žiri u kom su muzičari Damir Urban (Hrvatska), Kiril Džajkovski (Severna Makedonija), Ivan Fece Firči (Srbija) i muzički novinari Katarina Epštajn (Srbija) i Zoran Stajčić (Hrvatska).

Stručni žiri će prvo odabrati 12 finalista koji će biti objavljeni na promotivnoj kompilaciji u produkciji Zadužbine Milana Mladenovića, a dobitnici ovogodišnjeg priznanja biće nagrađeni i novčanom nagradom od 2.000 evra, navode organizatori konkursa i dodaju da ona neće biti dodeljena ako žiri oceni da nijedna pesma ne nosi vrednosti koje podrazumeva ovo priznanje.

Nagrada Milan Mladenović ove godine dodeljuje se treći put, a do sada su je dobili grupa Artan Lili za pesmu „D.E.P.R.A“ (2019) i grupa Dram za pesmu „Daj mi sve“ (2020).

Za kraj, jedan Mačvanin već je ostavio dubok trag EKV i uspeo da neguje lik i delo ove kultne grupe. Fotograf Zoran Trbović, čiji koreni potiču iz Bogatića vlasnik je većine ekskluzivnih fotografija, a godinama je bio i oficijelni fotograf grupe Ekatarina Velika.

Autor: Redakcija MZR

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име