Nakon duge bolesti, u Pragu je preminuo Veso Đorem, poznati Sarajlija u dijaspori, vlasnik restorana „Luka Lu“ u Pragu i jedan od najvećih ambasadora BiH , ali i ex – yu u Češkoj Republici.  

Ovu tužnu vest potvrdila je porodica Đorem, kao i ambasadorica BiH Martina Mlinarević.

Veso Đorem, bio je na glasu kao umetnik koji je vladao tajnom kako napraviti brend od ugostiteljskog objekta koji će nositi epitet kultni.

Pre rata, u Sarajevu je osnovao i vodio klub Crvena Galerija u nekadašnjem CEDUS-u, a potom i Dom pisaca u Kranjčevićevoj ulici.

Nakon dolaska u Prag kreirao je svoj restoran „Luka Lu“ koji se danas ubraja u red najpoznatijih u češkoj prestonici

Ovaj restoran bio je i okupljalište građana iz bivše Jugoslavije i svih prijatelja.  Među njegovim gostima, između ostalih, bio je i Vaclav Havel, nekadašnji predsednik Češke. Pokrenuo je i kampanju prevoda književnih dela bivše Jugoslavije na češki jezik.

Bio je cenjen i dobar prijatelj ex-yu estrade, posebno Zdravka Čolića i Dragoljuba Đuričića. U Pragu je organizovao najveće koncerte naših pop rock izvođača .

Veso Đorem svrstan je i na listu stranaca koji su izmenili gastro sliku Praga, objavila je ovo češka revija Reflex u tekstu „Dobyti Prahu“.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име