Ambasador Srbije u Rusiji Miroslav Lazanski preminuo je noćas u Beogradu u 71. godini, od posledica srčanog udara.

Miroslav Lazanski rođen 1950. godine u Karlovcu. Otac Vladimir bio je vojno lice, a najpoznatiji član familije mu je tetka – Biljana Plavšić.

Diplomirao je na Pravnom fakultetu u Zagrebu, gde je i započeo novinarsku karijeru, prvo u „Polet“-u, kasnije u „Vjesniku“, „Startu“, „Danas“-u, „Politici ekspres“, „NIN-u“, „Večernjim novostima“.

Početkom devedesetih prelazi u Politiku. U karijeri je, kako je sam istakao, „intervjuisao dva vrhovna komandanta NATO-a, tri maršala SSSR, šefove KGB-a, KHAD-a, pedesetak ministara odbrane i načelnika generalštaba svetskih armija“.

Izveštavao iz Sirije, Somalije, sa Krima, takođe izveštavao o ratovima u Avganistanu, Čečeniji, Kongu, Iraku, Iranu, Libanu, Jemenu i Libiji…Intervjuisao je dva vrhovna komandanta NATO-a, tri maršala SSSR, šefove KGB-a, KHAD-a, pedesetak ministara odbrane i načelnika generalštaba svetskih armija, između ostalog načelnike generalštaba ruske, kineske i japanske armije. Jedini jugoslovenski novinar koji je plovio u atomskoj podmornici, američkoj „Tautog“, leteo u avionu F-14, bio na nosaču aviona „Džon F. Kenedi“ i leteo u Migu 29.

Formalno, u politiku je ušao 2016. godine kada je zauzeo visoko osmo mesto na listi Srpske napredne stranke za parlamentarne izbore.

U junu 2019. godine u Skupštini Srbije Lazanski je imenovan za novog ambasadora Srbije u Rusiji.

Za ambasadora u Rusiji postavljen je u junu 2019. godine ukazom predsednika Republike Srbije.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име