Gradonačelnik Zagreba Milan Bandić iznenada je preminuo u nedjelju rano ujutro u 66. godini od posledica srčanog udara, izvestila je Služba informacija grada Zagreba.

Javnost će biti obaveštena o detaljima, datumu sahrane, održavanju parastosa, kao i ostalim informacijama.

„Živeo je za svoj grad, za Zagrepčane koji su bili na prvom mestu u svemu što je radio, za posao koji je radio s ljubavlju i energijom, dovodeći celog sebe – radio je to 21 godinu“, navodi se u saopštenju .

Milan Bandić rođen je 22. novembra 1955. godine u Grudama u Bosni i Hercegovini, gde je završio osnovnu i srednju školu.

Diplomirao je na Fakultetu političkih nauka Univerziteta u Zagrebu i 2000. godine upisao postdiplomske studije na tom fakultetu.

Od 1980. do 1983. godine radio je u fabrici Ledo, a od 1983. do 1990. godine bio je zaposlen u opštini Pešćenica.

Politička karijera

Od 1995. do 2000. bio je odbornik u Skupštini grada Zagreba, od 2000. član Zastupničkog doma Hrvatskog sabora, potpredsednik saborskog Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost. 2000- te godine, u trećem mandatu, izabran je za odbornika Skupštine grada Zagreba, a 31. maja te godine na sednici Skupštine grada Zagreba izabran je za gradonačelnika Grada Zagreba. Funkciju je preuzeo 2. juna 2000. godine, a ponovo je izabran 20. juna 2001. godine.

Po treći put je postao gradonačelnik Zagreba u junu 2005. godine, a 31. maja 2009. po četvrti put je izabran za gradonačelnika na direktnim izborima.

Na neposrednim izborima u junu 2013. godine (drugi krug) kao nezavisni kandidat (kandidat grupe birača) peti put je izabran za gradonačelnika Zagreba, a njegova lista je, pojedinačno, osvojila najviše mandata u Skupštini grada Zagreba .

Na neposrednim izborima (drugi krug) u junu 2017. godine, Bandić Milan 365 – Stranka rada i solidarnosti, šesti put je izabran za gradonačelnika Zagreba, a Bandić Milan 365 – Stranka rada i solidarnosti, osvojio je najveći broj mesta u gradskoj skupštini grada Zagreba.

Poznato je da je Bandić bio izuzetno društven čovek, a među prijateljima bilo je i mnogo građana iz Srbije. Bio je veliki prijatelj i poštovalac lika i dela Zdravka Čolića, te smo ga mogli videti na skoro svakom Čolinom koncertu u Zagrebu.

Na koncertu Zdravka Čolića / privatna arhiva

Bio je oženjen Vesnom, sa kojom im kćer Anu Mariju.

Autor: Redakcija MZR

Вордпрес › Грешка

Постоји критична грешка на вашем веб месту.

Сазнајте више о отклањању грешака Вордпресу.