Posle duge i teške bolesti, na Svetog Luku u Parizu u 84. godini preminuo muzički pedagog, dirigent i redovni profesor Fakulteta muzičke umetnosti u Beogradu, Branko Đurković.

Rođen je 1937. godine u selu Dublje, kod Bogatića, gde je završio osnovnu školu, a potom je školovanje nastavio u Šapcu gde je pohađao Gimnaziju, Muzičku školu (odsek klarinet) i Učiteljsku školu.

Završio je Višu muzičku školu u Sarajevu i Fakultet muzičke umetnosti u Beogradu, gde je 1978. godine završio je postdiplomske studije u klasi profesora Vojislava Ilića i stekao zvanje prvog magistra dirigovanja u SFRJ.

Naredne, 1979. godine je izabran za stručnog saradnika za predmet Horsko dirigovanje na FMU, 1980. godine je postao docent, a 1986. izabran za vanrednog profesora.

Od 1991. do penzionisanja 2003. godine bio je redovni profesor FMU, gde je pored Horskog dirigovanja predvao i Osnove vokalne tehnike studentima dirigovanja i muzičke teorije i vežbe iz dirigovanja studentima kompozicije.


Davne 1963. godine, osnovao je Hor 66 devojaka, koji je za kratko vreme postao čuven širom bivše Jugoslavije, i na njegovom čelu ostao gotovo punih 58 godina. Sa Horom je nastupio na 204 pozornice širom Evrope, a na brojnim domaćim i međunarodnim takmičenjima, osvajao je uglavnom prve nagrade. Tako je Šabac, zahvaljujući devojkama i Branku, postao prepoznatljiv i na muzičkoj mapi Evrope. Više od 2360 devojaka pevalo je „kod Branka“,  i učilo da su red, rad i disciplina neophodni za uspeh.

U toku svoje prebogate umetničke karijere, osim Horom „66 devojaka“, Branko Đurković dirigovao je brojnim ansamblima, među kojima su „Šabačko pevačko društvo“ i muški hor „Neven“. Iako teško bolestan, uspevao je da zadnjim atomima snage stigne na probe i na njima, kako je govorio „ozdravi“, srećan što se bavi poslom koji voli. Poslednji nastup sa svojim ansamblima održao je u Art studiju, ustanovi koju je osnovao i čiji je umetnički rukovodilac bio.  

Za umetnički rad nagrađen je sa više desetina muzičkih priznanja u zemlji i inostranstvu.

Dobitnik je Oktobarske nagrade (1965.), Vukove nagrade (1993.), Nacionalne nagrade za vrhunski doprinos kulturi Srbije (2011.), a Ordenom rada sa zlatnim vencem odlikovan je 1985. godine.

Autor: Redakcija MZR

Вордпрес › Грешка

Постоји критична грешка на вашем веб месту.

Сазнајте више о отклањању грешака Вордпресу.