Na praznik Svetog Jovana Lestvičnika, 12. aprila 2021. godine svoje bezmalo pola veka dugo zemaljsko služenje Gospodu završio je arhimandrit Danilo (Jokić), iguman manastira Svetog cara Konstantina i carice Jelene u Plušcu od osnivanja obitelji.

Rođen je 20. aprila 1952. godine u selu Klenje u Mačvi, kao deseto dete blagočestivih hrišćana Mladena i Rose Jokić, dobivši na krštenju ime Bogoljub. Osnovnu školu je završio u rodnom mestu, a Srednju saobraćajnu u Šapcu. Želja roditelja bila je da, kao najmlađe dete, ostane kraj njih u porodičnom domu. Međutim, promisao Gospodnja povela ga je drugim putevima

.

Nakon odsluženja vojnog roka, mladi Bogoljub odlazi u manastir Krka, gde završava bogosloviju. Monaški postrig od tadašnjeg Episkopa dalmatinskog Stefana (Boce) prima na praznik Vavedenja Presvete Bogorodice 1973. godine, dobivši ime po velikom starozavetnom proroku. Ubrzo po monašenju, biva postavljen za starešinu manastira Dragović nadomak Sinja u Hrvatskoj. Iz Dragovića 1984. odlazi u Veselinje kod Glamoča, te postaje upravitelj obe obitelji. Godine 1990. predaje Veselinje drugom igumanu, a on se vraća u Dragović. Godinu kasnije, odatle odlazi u Sjedinjene američke države, u manastir Nova Gračanica u Libertivilu. Put ga potom vodi u Australiju, gde ostaje do kraja ratnih sukoba na teritoriji bivše Jugoslavije. U manastir Kosijerevo nadomak Nikšića (Crna Gora) dolazi 1996. i postaje iguman. Na toj dužnosti se nalazi deset godina, kada ponovo odlazi na Peti kontinent, u manastir Talong kod Sidneja.

U zavičajne krajeve vraća se 2011., a godinu kasnije blaženopočivši Episkop valjevski Milutin postavlja ga za igumana novoosnovanog manastira Plužac. Za vreme upravljanja manastirom Kosijerevo, dobio je čin igumana od blaženopočivšeg Mitropolita crnogorsko – primorskog Amfilohija, dok ga je činom arhimandrita u vreme službovanja u Australiji odlikovao tadašnji Episkop australijsko – novozelandski Irinej (Dobrijević).

U Valjevskoj eparhiji sahrana dragog i poštovanog oca Danila obavljena je na praznik Svete Marije Egipćanke, danas 14. aprila 2021. godine.

Autor: Redakcija MZR

Izvor: Eparhija Valjevska

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име