Čuvena modna dizjanerka Mirjana Marić preminula je danas u 84. godini, a u istoriju se upisala kao srpska umetnica za koju je čuo ceo svet.

Mlađim naraštajima je malo poznato da smo pre nekoliko decenija imali modnu dizajnerku koju su zvale mnoge svetski poznate kuće. Mirjana Marić je imala revije širom sveta, a njeni modeli su bili prepoznatljivi i rado nošeni.

Zbog toga su je mnogi smatrali srpskom Koko Šanel.

Modele Mirjane Marić nosile su Jovanka Broz, belgijski kraljevski par, belgijska princeza, a njen brend TRI M, dobijao je mnoga domaća i svetska priznanja.

Modna dizajnerka Mirjana Marić rođena je u Kravlju, naselje Crveni krst u Nišu, 22. maja 1938. godine. Deset godina kasnije, 1948. godine, posle Drugog svetskog rata dolazi sa porodicom u Beograd. Diplomirala je 1960. godine na Akademiji za primenjenu umetnost, odsek tekstila, a zatim je i magistrirala tekstil i savremeni kostim na Umetničkoj školi u Mančesteru. Od 1962. do 1964. godine radila je u štampariji Tekstil kolor u Babušnici, a od 1964. kao profesor u Školi za industrijsko oblikovanje (danas Škola za dizajn u Beogradu).

Kako je prošla sve škole, stekla sva teorijska i praktična znanja i iskustva bilo je logično i da krenuvši sitnim koracima, kroči u svet mode. Tako su njeni koraci postali sve veći i veći. Ostaće upamćena kao žena koja je uvela temelje srpske modne evolucije. Stariji je se sećaju i isto tako se sećaju da je njeno ime bilo ime za kvalitet.

Zahvaljujući njoj, Srbija, ali i cela Jugoslavija postala je poznata i po modi. Godina njenog uspona bila je 1970. kada je dobila status slobodnog umetnika. Onda se zaposlaila u Jugoeksportu. U toj firmi je ubedila rukovodstvo da mora da krene sa proizvodnjom. Onda je počela da se bavi i visokom modom. Sarađivala je sa modnim kućama „Rudnik“ i „Moda“.

Godine 1975. i 1976. dobija posebno priznanje od Pjera Kardena i poziv da ima modne revije sa njenim modelima u Francuskoj.

Avgusta 2014. godine, u Etnografskom muzeju u Beogradu, na izložbi „Mirjana Marić: moda i dizajn“, autorke Mirjane Menković, prikazana je kolekcija večernjih haljina koje je Mirjana Marić poklonila Etnografskom muzeju. Takođe, poslednju reviju imala je 1992. godine.

Mirjana Marić je živela modu i ostala je sinonim za eleganciju

Autor: L.S.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име