Predstavnice incijative „Mame su zakon“ i Digitalne zajednice predale su danas Vladi Srbije predloge izmena seta zakona koji bi doveli do boljeg položaja porodilja preduzetnica u Srbiji i oko 42.000 potpisa podrške Inicijativi „I mame su preduzetnice“.

Potpise su predale Vladi Srbije za predsednicu Anu Brnabić, a njihova inicijativa se odnosi na izmene tri zakona koja uređuju status porodilja i trudnica – Zakon o zdravstvenom osiguranju, Zakon o doprinosima na obavezno socijalno osiguranje i Zakon o finansijskoj podršci porodici s decom.

„Od predsednice Vlade Srbije Ane Brnabić, ministra za brigu o porodici i demografiju Ratka Dmitrovića, ministarke za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Darije Kisić Tepavčević tražimo da što pre iniciraju neophodne promene zakona koje će obustaviti diskriminatorski odnos prema ženama preduzetnicama“, rekla je predstavnica Inicijative Maša Đurić.

Ona je poručila da je za stvaranje porodice i odluku o donošenju deteta na svet potrebno nešto više od državnih motivacionih slogana.

„Mnoge trudne preduzetnice nisu mogle danas da budu sa nama ovde, upravo jer su u svojim poodmaklim trudnoćama, i dalje na poslu. Jedna od njih – moja drugarica Milica, vlasnica kozmetičkog salona je radeći u šestom mesecu trudnoće dobila i koronu, i time, pored višečasovnog stajanja koje je sastavni deo njenog posla, koje joj je odnedavno i zabranjeno od lekara – dodatno ugrozila trudnoću. Mi nismo ovde danas jer nemamo preča posla. Mi imamo mnogo posla. Ali smo danas ovde jer nemamo drugo rešenje nego da tržimo da se sporni zakoni promene i ne tražimo milostinju, već da budemo tretirane kao i sve druge zaposlene žene“, izjavila je Đurić.

Ona je istakla da preduzetnice žele da njihovi partneri, kao i partneri žena koje su zaposlene mogu da preuzmu brigu o detetu dok se one vraćaju svojim biznisima koji su gradile, nakon detetovog trećeg meseca života.

To im je, navodi, sada onemogućeno jer su za državu – „nezaposlene“.

„Mi radimo u ovoj državi, plaćamo poreze. Mi nismo nikakava trudnička mafija. Mi smo preduzetnice. I sve što želimo je, da kada odlučimo da budemo i majke, da nas država u tome podrži. Ali ne samo deklarativno. Želimo da predsednik Republike stane iza svojih reči i datih obećanja u vezi sa natalitetom do kog mu je toliko stalo“, istakla je Đurić.

Predstavnica Incijative „Mame su zakon“ Tatjana Macura je rekla da su jutros imale sastanak sa ministarkom Darijom Kisić Tepavčević kojoj su podnele svoju inicijativu i da je ona zainteresovana da se problem reši.

Macura je navela da od ministarke rada za početak očekuju ukupan broj porodilja preduzetnica u Srbiji da bi inicijativa mogla da se sprovede.

Autor: FoNet

Вордпрес › Грешка

Постоји критична грешка на вашем веб месту.

Сазнајте више о отклањању грешака Вордпресу.