U Pragu je sahranjen Veselin Veso Đorem, Srbin iz Sarajeva, najveći ambasador kulutre sa prostora bivše jugoslavije u češkoj prestonici. Sahranjen je u prisustvu stotinak rođaka, prijatelja i saradnika, dostojanstveno, kako je i zaslužio ( da nije koronavirusa sahrani bi prisustvovalo hiljade ljudi).

Veso Đorem, se devedesetih godina iz Bosne i Hercegovine preselio u glavni grad Češke Republike – Prag. Otkako je tamo, konstantno je radio na promovisanju kulture našeg naroda sve do trenutka kada se teško razboleo.

Vesu Đorema najbolje je oslikao i ocenio još 1990. ugledni sarajevski novinar Dario Džamonja:

– Momak tanak kao vešalica sa svojom „Crvenom galerijom“ uradio za sarajevsku kulturu više nego Radnički univerzitet za 40 godina.

Veso Đorem preveo je i štampao dela Duška Kovačevića, Šantićeve pesme, „Zapise iz stare Bosne“ Slobodana Srdanovića, „Baštu sljezove boje“ Branka Ćopića… Đorem je takođe omogućio i prevode pesme svog druga iz Sarajeva, pokojnog Duška Trifunovića.

Poslednji ispraćaj Vesov

Ostaje da ga se sećamo i nastavimo tamo gde je on prinudno morao da se zaustavi, nažalost stao je zauvek, naš dragi Veso.

Autor: Redakcija MZR

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име