Vrhovni sud Hrvatske potvrdio je prvostepenu presudu bivšem premijeru i nekadašnjem predsedniku Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) Ivi Sanaderu na šest godina zatvora zbog primanja mita od bivšeg šefa madjarskog MOL-a Žolta Hernadija, koji je u odsutnosti osudjen na dve godine zatvora, objavljeno je danas u Zagrebu.

U saopštenju Vrhovnog suda navodi se da su odbijene žalbe tužilaštva i dvojice optuženika, pa je presuda Županijskog suda u Zagrebu postala pravosnažna.

Sanader je proglašen krivim za primanje mita, a Hernadi za davanje mita.

Prema presudi, Sanader i Hernadi su dogovorili da će za mito od deset miliona evra osigurati zaključenje neosnovanih izmena ugovora koji se odnosi na hrvatsku naftnu kompaniju Ina da bi se madjarskoj kompaniji MOL omogućio prevladavajući uticaj nad domaćom naftnom kompanijom.

Dogovorili su i sklapanje ugovora o izdvajanju plinskog poslovanja iz domaće naftne kompanije koji će u celosti preuzeti Hrvatska.

Prvoptuženi Sanader je, kako se navodi, koristeći svoj položaj i autoritet, osigurao da Vlada Hrvatske zaključi takve ugovore, a drugooptuženi Hernadi je kao protivuslugu obezbedio isplatu deset miliona evra.

Isplata je dogovorena kroz zaključenje fiktivnih ugovora o savetodavnim i drugim uslugama jednom trgovačkom društvu.

Na taj način je trgovačkom društvu 2009. uplaćeno pet miliona evra koje su kroz neko vreme trebalo da budu isplaćene Sanaderu. Do uplate druge polovine iznosa mita nije došlo.

Od prvooptuženog je oduzeta imovinska korist koju je preneo na trgovačko društvo kojem je naloženo da taj iznos uplati u korist državnog budžeta.

Vrhovni sud je kod izricanja presude kao olakšavajuću okolnost Sanaderu uzeo životnu dob (68 godina) i narušeno zdravlje, a kao otežavajuću to što je koruptivno delo počinio kao predsednik Vlade.

„S obzirom na funkciju koju je obavljao, trebalo je da bude uzor ne samo ostalim članovima Vlade nego i svim gradjanima. Delom je naneo štetu i ugledu Republike Hrvatske u svetu. Osnovni motiv za počinjenje ovog krivičnog dela bilo je njegovo lično bogaćenje“, naveo je Vrhovni sud koji je takodje cenio i njegovu osudjivanost zbog istog krivičnog dela.

Vrhovni sud Hrvatske objavio je nedavno pravosnažne osudjujuće presude Sanaderu i HDZ kao pravnoj osobi, za izvlačenje oko 70 miliona kuna iz državnih institucija i kompanija u antikorupcijskom slučaju poznatom kao „Fimi-medija“.

Pravosnažnom presudom u ponovljenom sudjenju u najvećem korupcijskom slučaju u hrvatskoj politici, Sanaderu je zatvorska kazna smanjena s osam na sedam godina, a državi će morati da vrati 14,9 miliona kuna, što je 1,25 miliona kuna manje nego u prvostepenoj presudi iz novembra 2020. godine.

HDZ, čiji se „crni fond“ punio izvučenim novcem, kao prva stranka osudjena za korupciju moraće da plati 3,5 miliona kuna kazne i da vrati u budžet 14,6 miliona kuna.

Što se tiče ostalih optuženih u tom slučaju, bivši HDZ-ov rizničar Mladen Barišić pravosnažno je osudjen na dve godine i deset meseci zatvora, a blagajnica Branka Pavošević na godinu i četiri meseca. Bivšem portparolu HDZ Ratku Mačeku potvrdjena je oslobadjajuća presuda.

Slučaj „Fimi medija“ koji je trajao desetak godina postao je sinonim političke korupcije u Hrvatskoj.

Sanader je s mesta premijera bez objašnjena otišao sredinom 2009, a potom je usledilo niz istraga protiv njega zbog korupcije.

Nekada najjmoćniji hrvatski političar trenutno izdržava zatvorsku kazne zbog korupcije u slučaju „Planinska“ i „Fimi-medija“, a u još jednom slučaju ima prvostepenu osudjujuću presudu.

Pošto bude pravosnažno osuđen u svim slučajevima, Sanaderu će biti odredjena jedinstvena zatvorska kazna.

Autor: Beta

Вордпрес › Грешка

Постоји критична грешка на вашем веб месту.

Сазнајте више о отклањању грешака Вордпресу.