TROVANJE PODZEMNIH VODA
U zavisnosti od toga da li hemikalije koje se nalaze u smeću na deponijama nepravilno odložene na zemljištu one mogu završiti u pozemnim vodama u procesu poznatom kao spiranje.

EROZIJA ZEMLJIŠTA
Bacanjem smeća koje u sebi sadrži ostatke opasnih materija (pesticida, motornog ulja, itd), sastav površinsakog sloja zemljišta na kojem se nalazi divlja deponija postaje izmenjen. Postaje osetljiv na štetne vrste gljivica, gubi plodnost i počinje da erodira.

GUBITAK STANIŠTA
Zagađena priroda, u kojoj se nalaze opasne materije skoncentrisane na divljinim deponijama, može izazvati selidbu nekih vrsta ptica i životinja u potrazi za novim i čistijim staništima i hranom. Za neke životinje promena je previše traumatična i to dovodi do njihovog izumiranja.

POVEĆAN RIZIK OD POŽARA
Različiti zagađivači isušuju zemljište što može dovesti do požara koji mogu da zahvate velika područja.

IZVORI ZARAZE
Divlje deponije i uopšte smeće nesavesno bačeno u prirodi su izvori zaraze zbog insekata i glodara koji se na njima množe i time postaju prenosioci zaraznih bolesti.

U prirodi često možemo videti otpad poput papira i kartona, koji je moguće reciklirati i time sprečiti seču šuma.

Problem bačenog smeća ili divlje deponije je vrlo lako rešiv, samo je potrebna dobra volja i razvijena ekološka svest o zaštiti životne sredine. Kada idete na izlet u prirodu nemojte papiriće, flaše i ostatke hrane bacati gde stignete. Sakupite Vaše smeće u kesu, ponesite sa sobom i bacite u prvi kontejner ili u kontejner u gradu. Meštani i građani, koji žive van mesta gde postoje kontejneri, svoje smeće i otpad iz domaćinstva u kojem ima i dosta otrovnih materija treba otpad da odvoze na najbliže sanitarne deponije. Ukoliko imate kabasti otpad (pokućstvo, sanitarije, gume, otpad unutrašnjosti automobila, itd.) sve to treba transportovati na predviđene deponije kabastog otpada.

Kada bismo se odgovorno ponašali i odlagali otpad na sanitarne deponije priroda i naše okruženje u gradovima bi bili čisti.

Da li je baš toliko teško biti odgovoran prema sebi, drugima i prirodi?
Odgovor je negativan. Samo je potrebna dobra volja.

Čista okolina je odraz kulture čoveka, zajednice i nacije.

Foto i tekst: Ana Pavlović

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име