Home Društvo Pomama za placevima: Ar na Zlatiboru 90.000 evra

Pomama za placevima: Ar na Zlatiboru 90.000 evra

0
Pomama za placevima: Ar na Zlatiboru 90.000 evra

Korona nam je pokazala koliko vredi zemljište i ar placa, koliko vredi kada imamo gde da pobegnemo i odaljimo se od beogradskog haosa. Upravo zato skočila je cena zemljišta širom Srbije, a najatraktivnije su lokacije u već dobro poznatim turističkim centrima – svoju ekspanziju doživljava Zlatibor.

Od ove godine cene placeva na Zlatiboru beleže vrtoglav rast. Placevi na centru tog turističkog giganta su od 50 do 90 hiljada evra po aru, stvar je slobodne pogodbe ali bez obzira na cifru, traži se ar više.

Građevinske dozvole se lako dobijaju pa se ar po ar zelene površine pretvara u gradilišta iz kojih jedna do druge niču zlatiborske višespratnice.

Zlatibor gradnja izgradnja gradiliste objekat objekti stambena naselja
Zlatibor gradnja Foto:Slavica Panić/Nova.rs

Zbog intenzivne gradnje na Zlatiboru je sve teže naći atraktivnu lokaciju pa investitori uglavnom ne pitaju za cenu. Prodate su uglavnom sve slobodne površine u centru pa vlasnici privatnih kuća i vikendivca, koji imaju i plac, prodaju svoje nekretnine ili svoju imovinu menjaju za nekoliko apartmana, zavisno od površine i vrednosti placa. U najužoj zoni Zlatibora ar placa se kreće od 50 do 90 hiljada evra, zavisno od površine. Spominje se cifra od čak 100 hiljada evra za ar ali prodaja po toj ceni još nije poznata. Na lokacijama koje su udaljene od centra nekoliko kilometara ar placa može se pazariti i od pet do deset hiljada evra, opet zavisno od atraktivnosti lokacije.

Poslednje građevinske parcele koje je prodala opština Čajetina imale su neočekivan broj ponuđača. Za trinaest placeva javila su se čak 43 ponuđača koji su za nekoliko parcela ponuđenu cenu podigli duplo. Najveća parcela površina 6.400 metara kvadratnih, čija je početna cena bila 224 miliona dinara, kupac je ponudio čak 561 milion dinatra što je oko 74.000 evra po aru.

Autor: B.M.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here