Autor: Beta

U padu helikoptera na Aljasci kod grada Ankoridža među petoro poginulih je i najbogatiji Čeh, najmisteriozniji češki tajkun Petr Kelner, potvrdila je danas vesti iz američkih medija portparolka njegove poslovne imperije PPF Jitka Tkadlecova.

Poginuo vlasnik Telenora Petr Kelner 1Ilustracija, arhivska fotografija Foto: Ministarstvo odbrane

Helikopter je u subotu prevozio goste na skijanje po padinama sa neuređenim, prirodnim stazama, a pored Kelnera poginuli su još jedan češki državljanin i trojica Amerikanca, dok je jedan od putnika preživeo nesreću.

Helikopter se srušio iz do sada nerazjašnjenih razloga blizu glečera Nik, oko 80 kilometara istočno od Ankoridža.

„Njegov život je bio u znaku neverovatne marljivosti i kreativnosti, njegov privatni život je pripadao porodici i deci. Biće sahranjen u uskom krugu porodice“, saopštila je Tkadlecova i apelovala na medije da poštuju privatnost poginulog i njegove porodice.

Najbogatiji Čeh, 56-godišnji Petr Kelener većinski je vlasnik holdinga PPF Grup koji investira u niz grana, banke, finansije, medije, industriju na tri kontinenta, a 2020. godine američki magazin Forbs je procenio vrednost njegove imovine na 14,9 milijardi dolara što ga je stavilo na 68. mesto najbogatijih ljudi sveta.

Kelner je Prvi privatizacioni fond (PPF) osnovao 1991. godine i zahvaljujući vaučerskoj privatizaciji počeo da gradi svoje poslovno carstvo a ulaznica za prvi ligu čeških tajkuna bila mu je privatizacija najveće osiguravajuće kompanije Česka pojiištovna 1996. godine u vreme vlade premijera Vaclava Klausa sa kojim je bio politički blizak i sponzor je Instituta Vaclava Klausa.

Kelnerova PPF poznata je po potrošačkim kreditima za robu na rate Houm kredit u Kini i Rusiji, vlasnik je češkog telekoma O2 i telekomunikacione infrastrukture i digitalne kablovske tv mreže O2TV, kakvu je planirao da napravi preko Telenora i u Srbiji, poseduje i banke a kada je propalo veliko ulaganje u češku industriju piva oktobra prošle godine postao je vlasnik velikog evropskog emitera CME.

Medijske aktivnosti Kelnerove PPF izvale su bojazni čim je preuzeo CME, inače vlasnika češke privatne televizije sa nacionalnom frekvencijom TV Nova i ukupno preko 30 tv stanica sa preko 45 miliona gledalaca u postkomunističkoj Evropi.

Reporteri bez granica, Evropski centar za medije i slobodu štampe, Evropska federacija novinara, Međunarodni medijski institut uputili su krajem oktobra prošle godine otvoreno pismo Kelneru i njegovoj PPF u kojem su zatražili da se javno obaveže da će poštovati slobodu govora i nezavisnost redakcija u medijima koje je kupio bez obzira na političke ili ekonomske pritiske.

U Srbiji je došao u žižu pažnje javnosti početkom godine zbog poslovnih planova njegovog Telenora sa državnim srpskim Telekomom

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име