Ne, ovo nije Hirošima ili Nagasaki. Ovako je izgledao Nemanjin grad Podgorica nakon što je Tito tražio bombardovanje grada od strane Engleza 5. maja 1944. godine.

Tog 5. maja su anglo-američki bombarderi su, na zahtev Josipa Broza Tita i narodnog heroja Peka Dapčevića, bukvalno sravnili sa zemljom srpsku Podgoricu.

O tome ko je rešio da se bombarduje Podgorica i kako, pisali smo više ovde: 👇👇👇

https://bit.ly/3di1jo4

Na grad se toga dana sručilo 600 bombi najveće zapaljivosti, teških preko 400 tona.

Uspaničeni narod je pokušavao da spas nađe u uvučenim škripama tj. pećinama na obalama Morače i Ribnice, dok su avioni besomučno sipali bombe baš obalama tih reka. Dosta ljudi je po tim škripama ostalo živo zatrpano. Danima su se čuli glasovi očajnika ali nikog nije bilo da pritekne u pomoć.

Jedna od najčuvenijih pevačica srpske narodne muzike i rođena Podgoričanka, Ksenija Cicvarić se sa porodicom sklonila u jednu od tih škripa. Kada je velika bomba pala u blizini, poginulo je nekoliko Ksenijinih braći i sestara, a ona zamalo oslepela. Da nije bilo jednog italijanskog lekara, koji se nije povukao sa italijanskom vojskom, Ksenija bi ostala slepa.

Imamo i svedočenje Podgoričanina dr Milenka Lainovića, da su dan pred bombardovanje Podgorice, Titovi partizani poslali svoje poverenike, koji su širili glas po gradu da narod dođe u centar pošto će saveznici da gađaju periferiju. Dogodilo se upravo suprotno. Centar grada je potpuno sravnjen sa zemljom. Zato danas kada odete u centar Podgorice gotovo i da nema zgrada iz vremena od pre Drugog svetskog rata.

Namera je bila da se uništi srpska građanska klasa, koja je vodila ujedinjenje srpskog naroda, kako bi komunisti što lakše zavladali Crnom Gorom. Sve partizanske ofanzive na Crnu Goru bile su bezuspešne i odbijane od strane trupa Jugoslovenske vojske Pavla Đurišića, Đorđija Lašića (koji je i ubijen u ovom bombardovanju 5. maja 1944. godine) itd.

Iako je u Drugom svetskom ratu imala oko 16.000 stanovnika i u njoj nije bilo Nemaca, dok je Italija pala još 1943. godine, Podgorica je kao mesto održavanja čuvene Podgoričke skupštine (tj. Velike narodne skupštine srpskog naroda u Crnoj Gori) bila bombardovana čak 84 puta!

Da stvar bude još gora, Podgorica nije imala nikakav vojno-strateški značaj, u njoj nije bilo okupatorske vojske i očigledno je šta se želelo postići takvim bombardovanjem. Uništavanje srpske građanske Podgorice i slamanje kičme srpskom narodu, Crkvi i zvaničnoj vojsci su bili jedini cilj.

Izvor: istorija srba

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име