Mitropolit crnogorsko-primorski Joanikije služio je u Sabornom hramu Hristovog Vaskrsenja liturgiju povodom godinu dana od smrti mitropolita Amfilohija. Kazao je, u obraćanju nakon liturgije, da je Amfilohije iza sebe ostavio monumentalno delo.

„Ostavio je predubok trag, kao arhijerej, učitelj, prosvetitelj i neimar, objedinitelj naroda, a posebno kao onaj koji je, po ugledu na Hrista, pretrpio uvrede, optužbe, laži, klevete, i trpi ih dan-danas“, rekao je Joanikije.

Amfilohije je, kako dodaje, verovao da se bez žrtve ne može dostići smisao života. „Često se uspinjao na Golgotu Hristovu i tu je bio najjači, jer je tada bio sa Hristom, i nije se odvajao od njega, posebno kada je trpeo teškoće i uvrede“, rekao je Joanikije, te se osvrnuo na godine kada je Amfilohije ustoličen za mitropolita.

„Koliko je bilo mreža lukavstva, pakosti i zlobe, koje su ga odmah počele loviti, ali su se grdno prevarili. Pa su se te mreže polako, ali sigurno raspadale kao paučina. Ali trebala je snaga duha i ogromna hrabrost i vizija da se nešto uradi od ispepeljene Crne Gore“, dodao je.

Kazao je da je Amfilohije „razgorio oganj vere“ i da je znao šta je Crna Gora i šta Crna Gora baštini.

„A znao je dobro, i to je često govorio, šta nije Crna Gora, šta je rđa koju treba skloniti sa lica Crne Gore. On je u tome u potpunosti uspeo i vratio Crnu Goru njoj samoj, vratio je Njegošu, Svetom Petru, Svetom Savi, Svetom Kirilu i Metodiju, vratio je Hristu. Vratio je tamo gde je ona uvek bila“, kazao je Joanikije.

„Ispuniti ono što narod očekuje“
Na kraju je prisutnima saopštio i da liturgiji prisustvuju premijer, predsednik Skupštine i pojedini poslanici, te kazao da se oni nisu „odvojili od naroda“.

“Nadam se i da neće, da će ostati sa svojim narodom i da će ispuniti sve ono što od njih narod očekuje. Narod sve gleda i kroz sve to gledamo i zavet blaženopočivšeg mitropolita, koji nas je učio da se odreknemo svake sebičnosti, da ne budemo ljudi ograničeni svojim malim sitnim, zemaljskim interesima, nego da se žrtvujemo za druge, svoju otadžbinu i budućnost našeg naroda”, kazao je Joanikije.

Autor: Vijesti

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име