Autor: Bojana Milovanović

Epidemiolog Predrag Kon i zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić danas su suprostavili stavove o aktuelnim merama i pandemiji. Gostujući na televiziji Prva, Kon se založio za zatvaranje i restrikcije u periodu od najmanje 10 do 14 dana. Sa druge strane, Vesić se zalaže za balans između očuvanja zdravlja i ekonomije.

Doktor Kon ocenjuje da su mere koje se sada primenjuju su veoma blage, pa se zato traže tako drastične mere.

“Mi se nalazimo u situaciji u kojoj više nemamo izbora, mi moramo na neki drastičan način da prekinemo ovaj lanac prenošenja i da obezbedimo da nam opstane zdravstveni sistem. Više je nedelja prošlo kada smo tražili 5 dana potpunog zatvaranja, pa smo onda to povećali na 7 dana kao apsolutni minimum, sad se to povećava, sad je minimum 10 dana do 14, to je ono što smo rekli na Kriznom štabu, a zato što je virus toliko svuda oko nas, da mi smatramo da je nemoguće zaustaviti ga efektivno bez tako drastičnih mera “, rekao je Kon.

Foto: Printscreen/TvPrva

On kaže da vikend zaravaranje prošle nedelje možda nije dalo vidljiv rezultat, ali da imaju rezultet koji ne može da se iskaže i dokaže.

“Porast bi bi mnogo nagliji”, ubeđen je Kon.

Vesić smatra da treba voditi računa i o ekonomiji i radnim mestima.

“Ovo nije samo zdravstvena kriza, ovo je i ekonomska kriza, ovo je društvena kriza… Naš stav, Grada Beograda, je da se striktno poštuju mere, da se ide agresivno u vakcinaciju i revakcinaciju, jer to je jedini put da izađemo iz ove krize, ili ćemo se svi zaraziti ili ćemo se svi vakcinisati. Ja sa ponosom mogu da kažem da je zaključno sa jučerašnjim danom u Beogradu vakcinisano 26,15 posto punoletnog stanovništva”, rekao je Vesić.

Foto: Printscreen/TvPrva

On je istakao da je besan zbog žurki koje su se tokom januara i februara održavale na Kopaoniku i Zlatiboru. Zbog toga, smatra on, ispaštaju Beograđani.

“Ne dam da se napada Beograd gde se najviše poštuju mere”, ističe Vesić.

On postavlja pitanje koliko ljudi će umreti zato što nemaju radna mesta?

“Da li pratite i koliki je broj samoubistava?”, upozorava Vesić.

Kon se osvrnuo i na opaske i komentare o tome da bi lekari trebalo da napuste Krizni štab, ukoliko se ne poštuje njihov stav i mere koje predlažu.

“Ne igra mi se više, idem napolje. To ne ide tako”, smatra Kon.

Izvor: Nova S

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име