Povodom obeležavanja 107.godišnjice Cerske bitke, danas je u spomen kompleksu „Cerska bitka“ u selu Tekerišu, održana prigodna manifestacija.

Ispred Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, prisustvovala je ministarka Darija Kisić Tepavčević, a grada Loznice, gradonačelnik Vidoje Petrović. Šabac su predstavljali gradonačelnik dr Aleksandar Pajić i predsednik Skupštine grada Nemanja Pajić, a Mačvanski okrug načelnik Vladan Krasavac.

Najpre su kraj monumentalnog spomenika na Tekerišu položeni venci brojnih delegacija. Prvo venac Ministarstva Vlade Republike Srbije, potom Ministarstva odbrane i Vojske Srbije. Onda redom venaci Mačvanskog upravnog okruga, gradova Šabac i Bijeljinea, opština Krupanj i ostalih, ambasada Češke, Slovačke, Austrije i Mađarske, raznih udruženja i građana.

U kraćim izlaganjima na herojstvo Srba 1914. godine iskazano na Ceru podsetili su Darija Kisić Tepavčević i Vidoje Petrović, naglašavajući značaj kulture sećanja na hrabar podvig Srpske Vojske koja se odlučno suprotstavila mnogo brojnijem neprijatelju i bolje naoružanom. Pobeda je bila velika, naglasili su govornici, a pored sjajne taktike, do izražaja je došla i činjenica da su se srpski vojnici srčano borili za svoja vekovna ognjišta.

– Dela naših predaka su besmrtna. Obavezuju nas da se s ponosom prisećamo prošlosti, ali idemo napred u nove pobede uz obavezu da poštujemo slavnu prošlost i o tome stalno govorimo budućim generacijama, znajući da je reč sloboda najveća dužnost i obaveza, istakla je između ostalog ministarka Kisić Tepavčević, a u sličnom tonu govorio je i gradonačelnik Loznice Vidoje Petrović, podsećajući na sjajne rezultate koje su danas ostvarili u pojedinim mesnim zajednicama ovog kraja.

Izveden je i prigodan kulturno umetnički program, a visoki zvaničnici obišli su i spomen muzej u okviru kompleksa Cerska Bitka.

Posle polaganja lovorovog venca gradonačelnik Šapca Aleksandar Pajić je izjavio da kulturu sećanja na ove slavne dane iz naše prošlosti, kojima smo zadiveli čitav svet treba negovati i nikada ne zaboraviti.

– Čast mi je što smo zajedno sa ministarkom Darijom Kisić Tepavčević i gradonačelnikom Vidojem Petrovićem danas obnovili sećanje na slavne dane 1914. godine. Nikakva sila nije toliko jaka pred činjenicom da su tada Srbi branili kuće i ognjišta. Nužno je stalno podsećanje na to, pre svega radi svetlije budućnosti, rekao je gradonačelnik Šapca dr Aleksandar Pajić.

Načelnik Mačvanskog upravnog okruga Vladan Krasavac se slaže sa činjenicom da su dela srpskih vojnika ostvarena na Ceru besmrtna i na njih treba podsećati.

– Nužno je da realizujemo naš veliki projekat izgradnje spomen kompleksa na Ceru u čast svih palih ratnika za slobodu Srbije. Prošlost se ne sme zaboraviti. Naprotiv, a današnja Srbija smelo se bori za bolju budućnost i svoju stabilniju poziciju u svetu, dodao je Krasavac.

Autor: Glas Podrinja

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име