Dva važna imena iz sveta fudbala našla su se u centru finansijske afere – švajcarski tužioci terete bivše predsednike FIFA i UEFA za milionsku prevaru.

Bivši čelnik FIFA Sep Blater optužen je da je 2011, kada je još bio na funkciji, namestio da se tadašnjem predsedniku UEFA Mišelu Platiniju sa računa FIFA prebaci dva miliona švajcarskih franaka (skoro 1.9 miliona evra), navodi se u saopštenju tužilaštva, a prenosi agencija AFP.

Platini, koji je kao fudbaler predvodio reprezentaciju Francuske do titule evropskog prvaka 1985. godine, optužen je za saučesništvo, javlja Rojters.

„Transakcija je oštetila FIFA i omogućila Platiniju protivpravno bogaćenje“, navodi se u saopštenju tužioca.

Uz ove optužbe, obojica bi takođe mogla da odgovaraju za „otuđenje svojine, zloupotrebu službenog položaja i falsifikovanje dokumenata“, stoji u saopštenju koje citira AFP.

Obojica sve vreme negiraju optužbe, navodeći da je transakcija obavljena na osnovu ranijeg usmenog dogovora.

Prema optužnici, Platini je između 1998. i 2002. godine radio kao konsultant FIFA za godišnju naknadu od 300.000 franaka (187.400 evra), piše Rojters.

Međutim, bivši predsednik UEFA je 2011. od FIFA dobio dva miliona, a tužioci tvrde da za ovu transakciju nije postojao pravni osnov, dodaju.

Blaterov advokat odbio je upit Rojtersa za komentar, a Platini nije odgovorio.

Blater, koji danas ima 85 godina i njegov 66-godišnji kolega Platini morali su da napuste funkcije 2015. godine, kada je zbog ove transakcije prvi put pokrenuto krivično gonjenje protiv Blatera.

Prema švajcarskim zakonima, za krivično delo prevare može se dobiti do pet godina zatvora.

Autor: BBC News na srpskom

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име