Home Društvo Penzionerima od države 240 evra, ostalima po 50 evra, 3 hiljade dinara na minimalac

Penzionerima od države 240 evra, ostalima po 50 evra, 3 hiljade dinara na minimalac

0
Penzionerima od države 240 evra, ostalima po 50 evra, 3 hiljade dinara na minimalac

Iako su i građani i stručna javnost očekivali da se država „ispucala“ sa deljenjem novca iz helikoptera, stižu i nove najave o novčanoj pomoći. Samo što se kalendar isplata iz budžeta priveo kraju, zvanične informacije, sada su mu dodale još nekoliko datuma i iznosa, a dodatni novac neće dobijati samo penzioneri. Na spisku će biti i radnici i svi ostali građani, a isplate će ići i narednih meseci, ali i početkom naredne godine.

Penzioneri: 50+20+170 evra

Što se tiče penzionera, oni do kraja godine treba da očekuju po 70 evra od države. Od 20. do 22. septembra biće im isplaćemo po50 evra pomoći, a u decembru još 20 evra. Njima će i krajem februara naredne godine, najkasnije do početka marta, biti isplaćeno po 20.000 dinara (oko 170 evra).

Penzionere će istovremeno sledovati i godišnje povećanje primanja koje će stupiti na snagu početkom naredne godine i koje će iznositi pet odsto na svaku penziju. Praktično primanja svih 1,7 miliona penzionera biće za toliko uvećana od januara 2022.

Građani: 30 plus 20 evra

Svi ostali punoletni građani Srbije dobiće od države do kraja ove godine po dve uplate. Sredinom novembra stiže 30 evra pomoći i to je drugo deo pomoći za koju su se prijavljivali u maju.

U decembru će svi oni dobiti i po 20 evra. Detalji za ovu isplatu, uslove i način prijave, biće naknadno saopšteni.

Na ovaj način će penzioneri od države kao pomoć zaključno sa februarom naredne godine ukupno dobiti od države oko 38.300 dinara, nezaposleni nešto više od 19.300, a svi punoletni građani oko 12.300, ne računajući minimalce i polovine minimalaca koje dobijaju u svojstvu zaposlenih i pod uslovom da su vakcinisani.

Radnici: 3.000 na najmanje plate

Ovih dana sve više se priča i o povećanju najmanjih zarada u Srbiji koju prima oko 350.000 ljudi. Kako je najavljeno, Vlada će ići na povećanje minimalca na 35.012 dinara, što bi bio rast za oko 3.000 dinara u odnosu na aktuelnu minimalnu zaradu.

– Naša ideja sa poslodavcima da minimalac bude 35.012 dinara, to nije dovoljno, ali je više od 150 evra kao ranije. Na taj način, imaćemo platu 613 evra, najavio je predsednik Vučić.

Prethodno je najavljen i rast plata u javnom sektoru. Konkretna odluka o povišicama po sektorima ranije je bila donošena u tokom novembra, a rast plata je stupao na snagu u januaru.

Autor: Nikola Vojnović

Foto: Shutterstock

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here