Home Sport Pau Gasol otišao u penziju

Pau Gasol otišao u penziju

0
Pau Gasol otišao u penziju

Proslavljeni španski košarkaš Pau Gasol juče je i zvanično u Barseloni objavio kraj igračke karijere koja je trajala više od 20 godina.

Gasol je u avgustu najavio kraj reprezentativne karijere nakon što je Španija izgubila od Sjedinjenih Američkih Država u četvrtfinalu Olimpijskih igara u Tokiju, što su bile njegove pete Igre.

„Ovde sam da vas obavestim da ću se povući iz profesionalne košarke. Bila je ovo teška odluka nakon toliko godina u košarci, ali to je odluka o kojoj sam dobro razmislio“, rekao je 41-godišnji Gasol.

„Na kraju, igrajući do 41. godine, sa svim što sam uradio, mislim da to nije loše. Veoma sam zadovoljan i zahvalan zbog karijere koju sam imao i što sam dobio toliko naklonosti i podrške“, naveo je Gasol.

Gasol je kraj igračke karijere saopštio na svečanom događaju u Barseloni kojem su prisustvovali njegovi bivši saigrači i članovi porodice, uključujući njegovu suprugu, ćerku i brata Marka.

Jedan od najboljih evropskih igrača svih vremena je zaplakao kada je spomenuo Kobija Brajanta, svojeg bivšeg saigrača iz Los Anđeles lejkersa koji je poginuo prošle godine u padu helikoptera.

„Zaista bih voleo da je ovde. Ponekad život može biti vrlo nepravedan i jako nam nedostaju on i njegova ćerka Điđi. Naučio me je kako da budem bolji lider, bolji takmičar. Pokazao mi je šta znači biti pobednik. Uvek sam ga smatrao svojim starijim bratom. Hvala ti, Kobi“, rekao je Gasol.

On je od februara bio u Barseloni, a karijera mu je pre dolaska u klub u kojem je ponikao bila zaustavljena zbog povrede levog stopala koja ga je sprečila da igra skoro dve godine.

Gasol je rekao da je bi bio veliki rizik da je nastavio da igra zbog tog stopala i naveo da želi da više bude kod kuće i da vreme provodi radeći neke druge stvari.

Rekao je da je učinio sve što je bilo moguće da se vrati posle povrede stopala i da mu je drago što je mogao da ispuni svoj san i igra pred ćerkom.

„Bio je to jedan od najlepših perioda u mojoj karijeri. Bilo je posebno i ponovo igrati za reprezentaciju Španije. Nismo uspeli da dođemo do medalje (na Olimpijskim igrama u Tokiju), ali samo to što sam igrao je za mene bio veliki uspeh“, rekao je Gasol.

Pau Gasol je osvojio dve NBA titule sa Los Anđeles lejkersima, 2009. i 2010. godine, i prosečno je beležio 17 poena i 9,2 skoka na 1.226 utakmica u regularnoj sezoni NBA lige. On je pored Lejkersa igrao još za Memfis, Čikago, San Antonio i Milvoki.

Bio je treći pik na draftu 2001. godine kada ga je izabrala Atlanta i odmah prosledila u Memfis.

Autor: Beta

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here