Patrijarh Porfirije stigao je u posetu eparhiji pakračko – slavonskoj, gde ga je u manastiru Jasenovac, koji se nalazi u istoimenoj opštini u kojoj danas živi oko tridesetak Srba, kod manastirske kapije sačekalo sveštenstvo predvođeno vladikom pakračko – slavonskim Jovanom.

Novoustoličenog patrijarha u mnastiru zajedno sa sveštenstvom pakračko – slavonske eparhije, dočekao je i član Predsedništva BiH Milorad Dodik, koji je ranije najavio da će Republika Srpska izdvojiti oko 50.000 evra, odnosno 100.000 konvertabilnih maraka za rekonstrukciju manastira koji je oštećen i prilikom zemljotresa koji su Hrvatsku pogodili krajem prošle godine, kao i predsednik SDSS-a i Srpskog narodnog veća Milorad Pupovac

U manastiru Jasenovac, koji je oko dva kilometara udaljen od spomenika Kameni cvet, posvećenog svim žrtvama ustaša tokom Drugog svetskog rata, biće služena doksologija tokom koje će patrijarh održati besedu.

Foto:Goran Srdanov/Nova.rs

Pre dolaska patrijarha Porfirija u manastirskoj crkvi upaljene su sve sveće i kandila, otvorene su carske dveri, a sveštenstvo je obučeno u svečane epitrahilje i felone izašlo iz hrama do manastirske kapije, noseći krst, Jevanđelje i kadionicu.

Po dolasku, patrijarhu Porfiriju čteci su obukli mandiju i predali žezal, a u hram je ušao u pratnji vladike Jovane, dok su ispred njih išli sveštenici pevajući “Dostojno jest”.

Manastir Jasenovac sa crkvom posvećenom rođenju Svetog Jovana Preteče pripada eparhiji pakračko-slavonskoj, a za vreme episkopa slavonskog Save bio je i sedište eparhije.

Autor: Tanjug

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име