Home Društvo Patrijarh demantuje pisanja: Ustoličenje Joanikija će biti održano na Cetinju

Patrijarh demantuje pisanja: Ustoličenje Joanikija će biti održano na Cetinju

0
Patrijarh demantuje pisanja: Ustoličenje Joanikija će biti održano na Cetinju

Patrijarh srpski Porfirije demantovao je večeras u izjavi za Tanjug pisanje pojedinih medija da u nedelju neće biti obavljeno ustoličenje mitropolita crnogorsko-primorskog Joanikija na Cetinju.

„Sutra ujutro, s božijom pomoći i molitvom za mir, svi arhijereji kreću u Cetinje da bi ustoličili vladiku Joanikija u tron mitropolita crnogorsko-primorskog“, rekao je patrijarh.

Prethodno je Tanjug javio da najavljeno ustoličenje mitropolita crnogorsko-primorskog Joanikija neće biti održano sutra na Cetinju.

Do odlaganja je, kako su naveli, došlo nakon što su predsednik i potpredsednik crnogorske vlade, Zdravko Krivokapić i Dritan Abazović, urgirali kod najviših predstavnika Srpske pravosdlavne crkve.

SPC demantuje da se Joanikije neće ustoličiti u Cetinjskom manastiru

Srpska pravoslavna crkva (SPC) saopštila je večeras da nije odustala od ustoličenja u Cetinjskom manastiru navodeći da su navodi koje su objavili pojedini mediji notorna neistina i dezinformacija.

„Svi arhijereji okupljeni večeras u Podgorici, već u ranim jutarnjim časovima će krenuti za Cetinje, kako bi njegova svetost patrijarh srpski Porfirije ustoličio njegovo preosveštenstvo episkopa budimljansko-nikšićkog Joanikija u tron Mitropolita crnogorsko-primorskih, kako je i odlučio Sveti Arhijerejski Sinod Srpske Pravoslavne Crkve“, navodi se u saopštenju SPC-a.

Prethodno su pojedini srpski, ali i mediji iz Crne Gore javili da se odustalo od ustoličenjana na Cetinju zbog bezbedonosnog rizika.

Portal Borba, blizak vladajućem Demokratskom frontu, je javio da se odustalo od ustoličenja, ali da patrijah Porfirije odbija da ustoliči Joanikija u Podgorici.

Autor: Beta

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here