Home Društvo Pandora papiri uzdrmali i predsednike država

Pandora papiri uzdrmali i predsednike država

0
Pandora papiri uzdrmali i predsednike država

Tajne poslovne aktivnosti i bogatstva svetskih lidera, političara i milijardera obelodanjeni su u okviru do sada najvećeg curenja finansijskih dokumenata.

U fajlovima ofšor kompanija koji su nazvani Pandora papiri navode se imena 35 aktuelnih lidera i više od 300 državnih zvaničnika, a među njima su i ruski predsednik Vladimir Putin, češki premijer Andrej Babiš, ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski, kralj Jordana Abdulah Drugi, predsednik Kenije Ujhuru Kenijata, bivši britanski premijer Toni Bler, te nekadašnji predsednik Međunarodnog monetarnog fonda Dominik-Štros Kan, ali i pevačica Šakira.

Analiza dokumenata je do sada najveća koju je organizovao Međunarodni konzorcijum istraživačkih novinara (ICJ) sa sedištem u Vašingtonu, a u njoj je učestvovalo više od 650 novinara iz 117 zemalja. Bi-Bi-Si Panorama je u okviru zajedničke istrage s Gardijanom i drugim medijima dobila pristup gotovo 12 miliona dokumenata i fajlova iz 14 kompanija koje pružaju finansijske usluge u više zemalja, uključujući Britanska Devičanska Ostrva, Panamu, Belize, Kipar, Ujedinjene Arapske Emirate, Singapur i Švajcarsku.

Pojedini podaci ukazuju na korupciju, pranje novca i globalnu utaju poreza. Međutim, kako se navodi, jedno od najvećih saznanja jeste kako moćni i bogati ljudi legalno osnivaju kompanije da bi tajno kupovali nekretnine u Ujedinjenom Kraljevstvu. U dokumentima se otkriva identitet pojedinih vlasnika 95.000 ofšor kompanija koji stoje iza ovih kupovina. Ona ukazuju na propust britanske vlade da uvede registar vlasnika ofšor kompanija uprkos obećanjima usred zabrinutosti da postoji mogućnost da pojedini kupci nekretnina skrivaju aktivnosti pranja novca.

Procurela dokumenta dovode Putina u vezu s tajnom imovinom u Monaku i ukazuju da češki premijer Babiš, koga kasnije ove nedelje očekuju izbori, nije prijavio ofšor kompaniju za investicije preko koje je, kako se navodi, kupio dve vile za 12 miliona funti na jugu Francuske.

Jordanski kralj je u tajnosti akumulirao nekretnine u Britaniji i SAD u vrednosti od 70 miliona funti dok su Bler i njegova supruga uštedeli 312.000 funti od poreza prilikom kupovine prostorija za kancelariju u Londonu. Bračni par Bler je kupio ofšor kompaniju koja je bila vlasnik zgrade.

U dokumentima se pominje i predsednik Azerbejdžana Ilham Alijev i njegova porodica, koji se optužuju za pljačkanje sopstvene zemlje. Rezultati istrage novinara su pokazali, piše Bi-Bi-Si, da su Alijevi i njihovi bliski saradnici tajno bili umešani u poslovne aktivnosti s nekretninama u Ujedinjenom Kraljevstvu u vrednosti od 400 miliona dolara. Takođe se ispostavlja da su Alijevi ostvarili profit od 31 milion funti nakon što su prodali jednu od svojih nekretnina u Londonu britanskoj kraljevskoj porodici.

Procurela finansijska dokumenta ukazuju da je jordanski kralj stvorio carstvo nekretnina u Ujedinjenom Kraljevstvu i SAD u vrednosti od preko 70 miliona funti ili sto miliona dolara. U njima je otkriven identitet mreže ofšor kompanija na Britanskim Devičanskim Ostrvima i u drugim „poreskim rajevima“ koje je koristio Abdulah II bin al Husein da bi kupio 15 nekretnina od 1999. kada je stupio na presto. Među njima su tri nekretnine s pogledom na okean od 50 miliona funti u Malibuu u Kaliforniji, kao i nekretnine u Londonu i Askotu u Ujedinjenom Kraljevstvu.

Bi-Bi-Si piše da je njegova zainteresovanost za nekretnine porasla pošto je optužen da je na čelu autoritarnog režima, a poslednjih godina je bilo i protesta zbog mera štednje i povećanja poreza. Advokati kralja, međutim, tvrde da su sve nekretnine kupljene njegovim ličnim novcem, te da te resurse koristi i za projekte koji se tiču jordanskih građana. Oni su naveli da je uobičajena praksa da istaknuti pojedinci kupuju nekretnine preko ofšor kompanija iz privatnih ili bezbednosnih razloga.

Pandora papiri su takođe, između ostalog, otkrili da su kenijski predsednik Kenjata i šestoro članova njegove porodice u tajnosti posedovali mrežu ofšor kompanija. Dovedeni su u vezu sa 11 firmi, pri čemu se vrednost imovine jedne od njih procenjuje na 30 miliona dolara.

Pripadnici unutrašnjeg kruga pakistanskog premijera Imrana Kana, uključujući ministre i njihove porodice, tajno poseduju kompanije koje su „teške“ više miliona dolara.

Takođe se ispostavilo da je advokatska firma koju je osnovao kiparski predsednik Nikos Anastasiades obezbedila lažne vlasnike niza ofšor kompanija da bi se sakrio identitet pravog vlasnika – jednog bivšeg ruskog političara koji je optužen za proneveru. Advokatska firma, međutim, negira ove optužbe.

Ukrajinski predsednik Zelenski je izvršio transfer svog udela u tajnoj ofšor kompaniji neposredno pre nego što je pobedio na izborima 2019.

Pandora papiri, međutim, ne ukazuju da su Toni Bler i njegova supruga sakrivali bogatstvo, ali otkrivaju zašto bivši predsednik Laburističke partije i njegova supruga Čeri, inače advokat, nisu platili porez prilikom kupovine nekretnine od 6,45 miliona funti. Bračni par je, naime, u julu 2017. došao u posed zgrade u Merilebonu u centru Londona tako što je kupio ofšor kompaniju u čijem je vlasništvu ona bila.

U Ujedinjenom Kraljevstvu je legalno na taj način sticati nekretnine i porez ne mora da se plati, ali je Bler ranije kritikovao rupe u zakonu koje se tiču plaćanja poreza. U zgradi u Merilebonu je sada sedište advokatske konsultantske firme Čeri Bler koja savetuje vlade širom sveta, kao i njena fondacija za pitanja žena. Blerova je rekla da su prodavci insistirali na tome da kupe kuću preko ofšor kompanije, te da su nekretninu vratili u okvire britanskog zakona i da je ona sada podleže plaćanju poreza na kapitalnu dobit u slučaju da je prodaju u budućnosti. Krajnji vlasnik nekretnine je bila porodica s političkim vezama u Bahreinu, ali su obe strane rekle da u početku nisu znale sa kim posluju. Bi-Bi-Si, međutim, ukazuje da mnoge finansijske transakcije koje se pominju u „Pandora papirima“ nisu nezakonite aktivnosti.

Autor: Marija Kojčić

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here