U Kragujevac stigli prvi rezultati provere dokumenata o stručnoj spremi 600 zaposlenih u upravo grada.

U upravu grada stigli su prvi rezultati provere dokumenata o stručnoj spremi zaposlenih, a nekim činovnicima su već uručena rešenja o raskidu ugovora o radu, saznaje „Politika”. Otkaze su dobili nižerangirani službenici koji su se zaposlili zahvaljujući diplomama stečenim na nezakonit način. Podsećanja radi, grad je februara ove godine zatražio da se provere diplome svih 600 zaposlenih u lokalnoj upravi, a dokumentacija je prosleđena Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja. U posao provere bila je uključena i policija.

Skupština grada Kragujevca (B.Kartalović)

Informaciju o pristiglim rezultatima za naš list je potvrdila gradska većnica za lokalnu samoupravu Sanja Tucaković, koja nam je rekla da u ovom trenutku ne želi da iznosi detalje o ovom slučaju. „Izjavu za medije daćemo nakon što stignu rezultati provere diploma svih zaposlenih u gradskoj upravi”, navela je većnica Tucaković.

Kragujevac je prvi grad u Srbiji koji je od nadležnih u državi zatražio da se proveri validnost dokumenata o stručnoj spremi zaposlenih u lokalnoj upravi, a inicijativa je, navodno, potekla od službenika koji su diplome stekli na zakonit način. „Mi smo se mučili i učili, a neki su se zaposlili bez dana škole”, izjavljivali su za medije neimenovani činovnici, zahtevajući da prevaranti budu otpušteni s posla.

Panorama Kragujevca (B.Kartalović)

„Prestanak radnog odnosa sledi svima koji su diplome stekli na nezakonit način ili na neakreditovanim obrazovnim ustanovama. Proverićemo diplome i službenika i funkcionera. Neće biti pošteđenih, ni zaštićenih”, poručila je većnica Tucaković u februaru.

Prema saznanjima „Politike”, istragom je utvrđeno da su pojedini gradski službenici prilikom zasnivanja radnog odnosa dostavljali falsifikovane srednjoškolske diplome, dok su se neki zapošljavali s ispravama obrazovanih ustanova čiji školski programi nisu dobili akreditaciju nadležnih državnih organa. Daljom proverom treba da bude utvrđeno da li su posao dobili i službenici s lažnim fakultetskim diplomama, kao i na koji način su stekli te akademske isprave.

Prema nezvaničnim informacijama, najveći broj lažnih diploma nosi pečat obrazovnih ustanova sa sedištem na Kosovu i Metohiji, ali se sumnja da su školske isprave protivzakonito izdavane i na području centralne Srbije, u Šumadiji.

Talas lažnih diploma zapljusnuo je Kragujevac, a istražnim organima ostaje da utvrde ko je sve bio uključen u prodaju i kupovini školskih isprava, kao i koliko je gradskih službenika do sada dobilo posao podnoseći dokumentaciju stečenu na nezakonit način.

„U resornom ministarstvu su nam kazali da će provera da potraje zbog velikog broja poslatih diploma. Željno iščekujemo rasplet”, naveo je gradonačelnik Kragujevca Nikola Dašić u martu ove godine, kada smo se interesovali u kojoj je fazi ovaj slučaj.

Zahtevu za proveru diploma prethodilo je nekoliko iznuđenih ostavki kragujevačkih funkcionera. Gotovo u isto vreme ostavke su podneli glavni gradski urbanista Ivan Marković, koga je opozicija optužila da ne ispunjava uslove za obavljanje te funkcije, te Vladimir Dobi, većnik za investicije i upravljanje projektima, koji je u Americi, gde je svojevremeno radio, počinio sitniji prekršaj. Nakon toga usledila je ostavka i zamenika predsednika Skupštine grada Zorana Mladenovića, koji je osumnjičen za seksualno uznemiravanje gradskih činovnica.

Pomenuti Mladenović je osumnjičen za seksualno uznemiravanje upravo u trenutku kada je počelo interno prikupljanje dokumentacije o stručnoj spremi zaposlenih u gradskoj upravi. Tim povodom je gradonačelnik Dašić u više navrata davao izjave, navodeći da se pretpostavka nevinosti mora poštovati sve dok nadležni ne utvrde činjenice.

„Ima mnogo čudnih stvari u vezi s proverom diploma. Pitanje je šta je pozadina tog slučaja i kako će se sve završiti. Sumnjam da će biti otpušteni baš svi koji su kršili zakon. Imam utisak da će nastradati samo niži činovnici”, rekao je za „Politiku” visokopozicionirani član vladajuće Srpske napredne stranke, s molbom da ga ne imenujemo.

Autor: B.Kartalović

Izvor: politika.rs

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име