Autor:Aleksandra Petrović

Đorđe Joksimović, otac po kome je snimljen istoimeni film, jutros je ponovo peške krenuo iz Kragujevca do Beograda, kako bi još jednom pokazao svoju odlučnost da vrati decu koja su od 2015. godine u hraniteljskoj porodici. Ovoga puta, kako kaže, direktno će se obratiti predsedniku Aleksandru Vučiću, jer veruje da je on jedini koji može da mu pomogne.

“Odlučio sam da se lično obratim predsedniku Aleksandru Vučiću i da njemu lično iznesem moj problem. Mislim da on može da pomogne u rešavanju situacije u kojoj se nalazim, ne samo ja, već i mnoge druge porodice u Srbiji koje imaju problem sa centrima za socijalni rad’’ kratko je izjavio novinarima Đorđe, pre polaska za Beograd.  On je naglasio da “ne vidi drugi način’’ da vrati svoju decu u porodičnu kuću, te da je zbog toga odlučio da i po peti put krene peške za Beograd.

“Obraćao sam se svim institucijama i ministarstvima, ali rešenja nema. Sve uslove sam ispunio kako bi mi vratili decu, ali od toga nije bilo ništa. Ovo je moj način borbe da dođem do odgovora’’ odlučan je Đorđe.

Deonicu od 140 kilometara, Đorđe Joksimović prepešačiće po peti put, a sada mu je cilj da stigne do Predsedništva. Za odlazak u Beograd, izabrao je simboličan datum, jer mu je upravo pre šest godina, 17. marta 2015. kragujevački Centar za socijalni rad oduzeo tri maloletne ćerke i smestio ih u hraniteljsku porodicu.

Film ’’Otac’’ izazvao reakcije ministara

Prema priči Đorđa Joksimovića, reditelj Srdan Golubović snimio je film ’’Otac’’, a borba pravog oca da vrati decu iz hraniteljske porodice ponovo je aktuelizovana u januaru ove godine, posle televizijskog
prikazivanja filma.

Tada su se za slučaj oca iz Kragujevca zainteresovali zaštitnik građana Zoran Pašalić, ministar za brigu o porodici i demografska pitanja Ratko Dmitrović, kao i ministarka za rad zapošljavanje, boračka i socijalna
pitanja Darija Kisić Tepavčević. Predstavnici ovih institucija zvanično su tada izjavili da je interes dece od prioritetnog značaja i najavili proveru celokupne dokumentacije koju o Đorđu Joksimoviću poseduje kragujevački Centar za socijalni rad.

Foto:Aleksandra Petrović/Nova.rs

Posle uvida u dokumentaciju, ministar Dmitrović je rekao da deca nisu oduzeta zbog siromaštva, te da je u pitanju ’’nešto mnogo gore’’, o čemu on, kako je istakao ’’ne može da govori’’. On je podsetio da je na osnovu procene Centra za socijalni rad, odluku o oduzimanju dece doneo sud i da jedino sud može i da vrati decu.

“Jedan sud, drugostepeni i Apelacioni su potvrdili tu odluku. Centar za socijalni rad, dakle, ne može da vrati decu Joksimoviću, već onaj koji ih je oduzeo, a to je sud’’, podvukao je ministar Dmitrović. On je dodao da sada postoji paradoks, jer je dominantno patnja oca, a da su deca zaboravljena.

“Film je film, a život je život. Slučaj ovog čoveka jeste motivacija za ljude iz filmske industrije, ali to je ipak nadgradnja. Tu je dozvoljeno i preskakanje činjenica, ali u ovom slučaju je mnogo emocija proizvedeno koje nemaju osnova”, istakao je Dmitrović.

Otac tri maloletne devojčice koje su već šest godina u hraniteljskoj porodici, ranije je za naš portal izjavio da je do sada podneo preko 130 zahteva za vraćanje dece u biološku porodicu. On je više puta ponovio da je ispunio sve što se od njega tražilo za obezbeđivanje materijalnih i higijenskih uslova u porodičnoj kući, te je izneo i sumnju da Centar za socijalni rad u njegovom slučaju ’’postupa mimo zakona’’.

Foto:Nova.rs

Zbog čega su Đorđu oduzeta deca?

Centar za socijalni rad iz Kragujevca, u martu 2015. godine smestio je decu u hraniteljsku porodicu, zbog nemogućnosti da se biološki roditelji brinu o njima. Navodno je, prema svedočenju komšije, nevenčana supruga Đorđa Joksimovića i majka devojčica, viđena kako u obližnjoj reci pokušava da udavi decu.

Prema prijavi Centra, majka je odmah smeštena na Psihijatrijsku kliniku i od tada se nalazi na lečenju u jednoj ustanovi. Đorđe negira da je njegova supruga pokušala da udavi decu, ali kaže da je imala psihički slom i dodaje
da se navodi iz presude, u kojima se kaže da porodica “ne može da se stara o deci” odnose na suprugu, a ne na njega. Od početka je tvrdio da može da brine o devojčicama i zbog toga je krenuo u borbu za
povratak svoje dece.

Izvor: Nova s

Вордпрес › Грешка

Постоји критична грешка на вашем веб месту.

Сазнајте више о отклањању грешака Вордпресу.