Predsednik Opštine Bogatić Milan Damnjanović je raspisao konkurs za dodelu godišnjih nagradnih stipendija najboljim studentima osnovnih akademskih i master studija.

Konkurs je raspisan nakon što je Skupština opštine Bogatić u junu ove godine usvojila novu odluku o studentskim stipendijama, umesto stare koja se primenjivala preko dve decenije.

O tome šta kako će se od ove godine dodeljivati nagradne stipendije za naš portal govorila Dušanka Kovačević, savetnik za obrazovanje, kulturu, fizičku kulturu i javno informisanje u Opštinskoj upravi.

– Od ove godine nije limitirano da Opština dodeljuje 5 stipendija, kako je bilo ranije, pa će svi koji ispunjavaju uslove steći pravo na stipendiju. Ranije su dodeljivane po dve stipendije iz oblasti prirodnih i društveno-humanitarni nauka i jedna iz područja umetnosti. Studenti fakulteta iz oblasti prirodnih nauka kojih ima 21 bili su oštećeni u odnosu na druge, na primer studente fakulteta društveno-humanitarnih nauka kojih ima 11. Takođe, stari Pravilnik nije predviđao da se stipendije dodeljuju za master akademske studije, a činjenica je da ako student upiše master akademske studije sa prosekom 9,00 to je uspeh koji treba da bude nagrađen – rekla je Kovačevićeva.

Studenti će stipendije primati tokom cele kalendarske, a ne školske godine, a koliko novca će mesečno primati odlučiće se na osnovu raspoloživih sredstava u budžetu i broja studenata koji kojima će biti odobrene. Može se očekivati da iznos ne bude manji od 10.000 dinara, koliko primaju studenti kojima su nagradne stipendije ranije odobrene, a što je veći iznos od stipendija koje dodeljuje Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja.

– Za nagradne stipendije mogu da konkurišu studenti sa prebivalištem na teritoriji naše opštine koji su upisali treću i naredne godine osnovnih akademskih studija kao i studenti master akademskih studija. Pogodnost je da ne mora da bude očišćena prethodna godina, ali je uslov da je student na prethodnim godinama postigao prosečnu ocenu najmanje 9 i da nije ponovio ni jednu godinu studija – objasnila je Kovačevićeva.

Studenti koji su ranijih godina dobili nagradne stipendije primaće ih i dalje ukoliko za to ispunjavaju uslove.

Prijave na konkurs, koji je objavljen na veb stranici Opštine Bogatić, mogu da podnesu studenti „državnih fakulteta“, čije se školovanje finansira iz budžeta Republike Srbije do 15. novembra.

Autro: Gruja press

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име