Eto, ima tome punih četrdeset godina da se vi o taj dokument oglušujete. Za to vreme ste mi naneli neizmernu štetu. Ja sam po tadašnjim zakonima morao ući u SOKOJ da bih dobijao svoje autorske i ine prinadležnosti, međutim, one nisu stizale – istaknuo je među ostalim Štulić.

Sokoj“, što znači Savez kompozitora Jugoslavije (premda bi u tom slučaju trebalo „Skoj“, ali da se raja ne doseti sitno izmene naslov), zadrži ime i u novim okolnostima, iako bi ispravnije bilo, po istom načelu, „Sokos“, jer Jugoslavije više nema, a sad je to organizacija muzičkih autora Srbije – naveo je Štulić. – Dakle to „Sokos“ se čita Savez organizovanog kriminala Srbije, i to sa obe strane, sleva nadesno i obratno, kako god se uzme, budući ako laže koza ne laže rog, što je, uostalom, i vidljivo iz dopisa koji beh primoran dotičnima uputiti.

Štulić je priložio i faksimil pisma koje mu je „Sokoj“ uputio u septembru 1981, u kom navode da prihvataju njegov otkaz za zaštitu autorskih prava preko njihove organizacije, te da zaštita prestaje zaključno sa 31. decembrom te godine.

– Naneli ste mi neizmernu štetu – piše dalje DŽoni. – Ja sam po tadašnjim zakonima morao ući u „Sokoj“ da bih dobijao svoje autorske i ine prinadležnosti, međutim, one nisu stizale. Na moj upit zašto, odgovoreno mi je da vaša firma prelazi na kompjutere od 1974. i da zbog toga niste u stanju da isplaćujete honorare (ali ste i te kako sposobni da ubirate dotične, dapače, vaš prelazak na kompjutere je potrajao sve do rata, punih 17 godina. Zbog toga sam odmah, pre 40 leta, raskinuo svaku saradnju sa vama, ali čak i tako ste (po istom obrascu) još polagali pravo na ubiranje mojih honorara sve do isteka te kalendarske godine (znajući da ih nećete nikada isplatiti). Štaviše, toliko vam se osladilo da mi ne silazite sa nežnika sve do današnjeg dana.

Muzičar sa holandskom adresom tvrdi da od „Sokoja“ nije primio ni dinara ikada. Navodi da su oni za drugu polovinu 1980. ubrali barem 50.000 nemačkih maraka samo od „Jugotona“, na ime njegovih autorskih honorara koje nikad nije video, a 1981. kudikamo više:

– Međutim, vi niste prestali sa ubiranjem mojih prihoda ni po isteku 1981, već ste produžili sve do 1994, kad ste me u zamenu za hrvatsku „Oluju“ predali ZAMP-u. Tu ste me svake godine oštetili za milion evra, jer iako ste znali da ja nemam ništa sa vama, opet do rata je na svakom nosaču zvuka stajalo „Sokoj“ i, naravno, moji radio-difuzni prihodi su se slivali u vaše kofere. Ipak, to ne znači da vam matematika ne ide od ruke, naprotiv, i sami ćete lako izračunati koliko tih 13 godina po milion evra iznosi, plus kamata. A neću vam oprostiti ni tih godinu i po, ’80. i ’81. To je što se tiče glavnice iz Jugoslavije. A za ove druge potonje grehe, koji se očigledno protežu od ’94. sve do današnjih dana, još 26 miliona, naravno sa kamatama, dok bezočnost vašeg „poslovanja“ nema cenu, pa ću je otpisati.

Autor: vecernji.hr

Izvor: vecernji.hr

Foto: Zoran Trbović Trba

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име