Lokalna debata o razvojnim potencijalima grada Šapca, organizovana u okviru projekta „Od mog grada mojoj zemlji: kako osigurati razvoj Srbije?“ koji se realizuje uz podršku Nemačke organizacije za međunarodnu saradnju (GIZ), održana je u utorak u hotelu „Sloboda“ u Šapcu. Fondacija Beogradski fond za političku izuzetnost dve godine realizuje projekat, a cilj je da okupi predstavnike lokalnih zajednica (lokalnu samoupravu, nevladin sektor, istaknute građane/ke kao i predstavnike/ce nacionalnih manjina), kako bi zajedničkim snagama podstakli debatu na temu prepoznavanja lokalnih specifičnosti i identiteta, kao i značaja i uloge lokalnih zajednica u razvoju Srbije. Šabac je jedna od osam lokalnih samouprava učesnika u projektu.

-Ova debata došla je u pravo vreme kada grad Šabac radi na novom strateškom dokumentu- Plan razvoja grada Šapca za period 2021- 2030 godine. Razgovarali smo sa što širim auditorijumom na ovu temu, stručnim licima iz svih oblasti, kao i sa našim privrednicima i od izuzetnog je značaja uključivanje civilnog sektora u tu debatu, kako bismo čuli šta je sve potrebno i šta treba da se nađe u ovakvom dokumentu. Posebno mi je drago što je grad Šabac primer dobre prakse i da može da služi ostalim lokalnim samoupravama kao primer. Govorili smo, kako o primerima dobre prakse, tako i o tome što treba da se desi u narednom periodu, a sve u cilju održivog razvoja i kako bismo zadržali lidersku poziciju- rekao je predsednik Skupštine grada Šapca Nemanja Pajić.

Stefan Vladisavljev iz Beogradskog fonda za političku izuzetnost naveo je da se razgovara, ne samo o lokalnim razvojnim potencijalima, šta je specifično i šta čini identitet svake od osam jedinica lokalne samouprave, već i kako se ta posebnost može iskomunicirati na nacionalnom i na drugim nivoima.

-U Šapcu postoji kontinuitet saradnje između javne uprave i civilnog sektora, spremnost da se razgovara i zajedno rešavaju problemi, kao i unapređuje ono što je dobro. Postoji dvojaka korist: možemo predstaviti drugim akterima šta čini Šabac uspešnom jedinicom lokalne samouprave i kroz razgovor lokalnih aktera omogućiti da i oni zajednički rade na tim ciljevima- podvukao je Vladisavljev.

Aleksandar Prica iz Asocijacije „Duga“, koja je jedan od organizatora debate, naglasio je da je želja svih učesnika da istaknu sve pozitivne razvojne potencijale Šapca.

-Želimo da predstavimo sve razvojne potencijale grada Šapca, kako Šabac sarađuje sa organizacijama civilnog društva i šta u budućnosti svi zajedno možemo uraditi, ne samo za naš grad, već i za našu zemlju- naglasio je Prica.

Lokalnoj debati na temu razvoja Šapca prisustvovali su i predstavnici Gradske uprave, Centra za socijalni rad Šabac, šabačkih institucija, kao i brojnih organizacija civilnog društva.

Autor: D. Dimitrijević

Izvor: Podrinske

Вордпрес › Грешка

Постоји критична грешка на вашем веб месту.

Сазнајте више о отклањању грешака Вордпресу.