Od sutra zaključavanje?

0

Krizni štab zaseda u 15 časova, kad ćemo, nadamo se, zvanično saznati kako će izgledati epidemiološke mere u vikendu i danima pred nama. Mnogo je pitanja na koje danas očekujemo odgovore – hoće li biti novog policijskog časa i zaključavanja, hoće li kafići i tržni centri biti potpuno zatvoreni ili će raditi skraćeno.

Prošlog vikenda kafići i tržni centri radili su šest sati kraće nego što je to uobičajeno, pa su vrata zaključavali već u 14 časova.

To očigledno nije dalo dovoljne rezultate, pa je nakon sednice Kriznog štaba u ponedeljak medicinski deo Kriznog štaba zatražio da se uvede policijski čas i proglasi vanredno stanje. To je, kako je tada predočeno, jedino rešenje.

Ostalo je da se narednih dana proceni epidemiološka situacija i donese konačna presuda, koju bi trebalo sutra da saznamo.

U međuvremenu, proteklih dana bili smo svedoci oprečnih izjava – od onih koje alarmiraju i zastrašuju do onih koje smiruju tenziju.

Epidemiolog Predrag Kon nema dilemu.

Predrag Kon Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

“Jedino što može dati rezultate je potpuno sprečavanje kontakata. Mere koje smo mi tražili su daleko oštrije, da sve bude zatvoreno osim prehrambenih radnji, apoteka i benzinskih pumpi. Medicinski deo Kriznog štaba ne može ni na koji način drugačije da predlaže, svu težinu odgovornosti mora čitavo društvo da preuzme. Medicinski deo Kriznog štaba zna da je ovakva mera ekonomski udar, ali to je mera koja štiti živote. To moramo javno da kažemo… Moraju da se zabrane kontakti koji su nezaštićeni, inače ćemo pući kao zvečka i tek će onda postati jasno šta znači kad pukne zdravstveni sistem”, rekao je Kon.

Manje konkretna i izričita je njegova koleginica Darija Kisić Tepavčević.

Darija Kisić Tepavčević Foto:TANJUG/ SAVA RADOVANOVIC

“Nikada nisam izjavila da je uvođenje vanrednog stanja jedino rešenje, niti tako mislim”, kratko je za naš portal odgovorila Kisić Tepavčević u SMS poruci.

Na dodatno pitanje kakav bi, pred današnju sednicu Kriznog štaba, bio njen konkretan predlog i kakve mere za suzbijanje pandemije bi podržala, nismo dobili odgovor.

Iz političkog dela Kriznog štaba stižu poruke koje se protive vanrednom stanju i uvođenju policijskog časa.  Zamenik gradonačelnika Goran Vesić poručio je da je to nedopustivo.

Goran Vesić Foto:TANJUG/ TARA RADOVANOVIC

“Nećemo dopustiti i ne možemo da se složimo sa uvođenjem nulte tolerancije na život, a to bi se i dogodilo ukoliko bi bio prihvaćen predlog o uvođenju policijskog časa, odnosno da sedam ili deset dana u Beogradu i Srbiji ništa ne radi”, rekao je Vesić, preneo je Beoinfo.

Vesić je podsetio da je prošli vikend pokazao da, ukoliko se radno vreme restorana ograniči do 14.00 časova, nastaje pravi “stampedo” po restoranima, teretanama i tržnim centrima, te veći broj ljudi boravi na istom prostoru u kraćem vremenskom periodu.

Ni predsednik Srbije Aleksandar Vučić  ne misli da je Srbija blizu uvođenja vanrednog stanja. Šta će i ko će pobediti i da li je pretnja vanrednim stanjem samo puko zastrašivanje koje neće biti realizovano, ostaje da se vidi nakon sednice Kriznog štaba – izdržite danas do 15 časova.

Autor: B.M.

Izvor: Nova S

Вордпрес › Грешка

Постоји критична грешка на вашем веб месту.

Сазнајте више о отклањању грешака Вордпресу.