Zbog povećanog broja uvezenih slučajeva zaraze koronom, Slovenija je odlučila da promeni uslove za ulazak u tu zemlju, pa to više neće zavisiti od epidemiološke situacije u državi iz koje dolaze putnici, nego od njihovog kovid statusa. Odluka kojom se ukida popis država s obzirom na njihovu epidemiološku situaciju i izjednačavaju uslovi ulaska za sve putnike stupila je na snagu u nedelju, a primenjivaće se od četvrtka 15. jula, objavila je slovenačka vlada.

– Osnovni kriterijumi za ulazak u Sloveniju su dokazi da je osoba preležala kovid-19, da je vakcinisana ili da se testirala i da je rezultat testa negativan – nevedeno je u objavi vlade, a prenose slovenački mediji.

Jedini izuzetak od tog pravila važi za strance koji u Sloveniji imaju zemlju ili nekretninu i za decu mlađu od 15 godina ako su u pratnji roditelja ili staratelja. Oni neće morati u karantin po ulasku u Sloveniju.

Ministar zdravlja Slovenije Janez Poklukar najavio je da će se vlada sa epidemiolozima sastati ponovo u ponedeljak zbog koordinacije i mogućeg donošenja novih mera budući da broj novozaraženih prethodnih dana raste, što se pripisuje većem broju uvezenih slučajeva.

– Pozivam sve koji dolaze iz inostranstva, a imaju znake ove bolesti da se testiraju, a one koji su s njima bili u kontaktu da ostanu kod kuće u karantinu pet dana, a onda da se testiraju – kazao je Poklukar.

Izvor: Mediji

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име