Polaganjem venaca kod spomenika Mišarskim junacima danas je obeležena 215. godišnjica Boja na Mišaru, jedna od najznačajnijih pobeda srpskih ustanika tadašnje Srbije nad oružanim snagama Otomanskog carstva. Do današnjih dana, ovo je ostala jedna od najvećih pobeda srpskog naroda, jedna od najznačajnijih pobeda kojom je šabački kraj odužio svoj dug prema državi Srbiji. Zato je sećanje i pomen mišarskim junacima, moralna i svaka druga obaveza grada Šapca i njegovih građana.

Generacija kojoj pripadamo, oseća dužnost da sačuva uspomenu na velike ljude i događaje koji su oblikovali kolektivnu narodnu svest i koji su postavili temelje društvu u kojem živimo. Zajedno sa svojom državom, negujemo sećanje na same početke stvaranja moderne srpske državnosti, kojima Mišar neizostavno pripada. Budućnost i prosperitet jednog naroda, može garantovati samo efikasna i jaka država koja je oslonac i sigurnost svim njenim građanima. Stoga se naše bitke koje danas vodimo ogledaju u dužnosti da čuvamo sopstvenu državu i da je unapređujemo u skladu sa savremenim tokovima sveta u kojem živimo – kazao je gradonačelnik Šapca dr Aleksandar Pajić.

Mi, ovde u Šapcu, krenuli smo u ostvarenje cilja da naš grad učinimo gradom budućnosti. Jedan od bitnih preduslova koji smo postavili na tom putu, predstavlja i rekonstrukcija Zgrade kulture Mišar. Za ovu namenu u 2021. godini, gradu Šapcu je odobreno 15 miliona dinara putem konkursa ,,Gradovi u fokusu” Ministarstva kulture i informisanja, dok je dodatnih osam miliona dinara opredelio grad Šabac iz sopstvenog budžeta. Kreiranjem dodatnih sadržaja oslonjenih na priču o Mišaru i njegov istorijski značaj, daće se dodatni podstrek unapređenju različitih segmenata života ljudi ovog kraja. Smatramo da je upravo ovo najbolji način da se dostojno odužimo precima i budućim generacijama ostavimo dobar primer borbe za svoj grad, narod i državu. Temelj koji su položili mišarski junaci, čvrsta je podloga na kojoj treba raditi na ostvarenju navedenih ciljeva – istakao je dr Pajić u svom obraćanju pred gostima, u znak sećanja na naše pretke.

Autor: Redakcija MZR

Foto: Grad Šabac

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име