Ime Kostadina Terzića, novog pomoćnika operativnog (poslovnog) direktora FK Crvena zvezda Marka Petrovića, ne nalazi se na zvaničnoj listi onih koji su u dosadašnjih šest generacija stekli master diplomu iz škole visokih studija u oblasti sporta MESGO (The Executive Master in Global Sport Governance) koje organizuje UEFA.

Iako je uz vest o imenovanju Kostadina Terzića na novu funkciju u Crvenoj zvezdi stajalo da ima master diplomu studija u organizaciji UEFA, jednostavnim uvidom na zvaničnom portalu mesgo.org ne može se pronaći njegovo ime.

Jedini srpski državljani koji su do sada stekli ovu prestižnu diplomu su Igor Janković, osnivač Dečije fudbalske asocijacije i Mini Maksi lige za najmlađe kategorije i sadašnji generalni sekretar FSS Jovan Šurbatović.

Janković je bio polaznik četvrte generacije i svoje zvanje je stekao 2018, a Šurbatović pete generacije koja je studirala od 2018. do 2020. godine.

Bivši predsednik Odbojkaškog saveza Srbije Ivan Miljković je polaznik šeste generacije i ukoliko bude položio sve ispite i napisao diplomski rad za prolaznu ocenu steći će zvanje mastera u globalnom sportskom upravljanju krajem naredne godine.

Predsednik UEFA Aleksandar Čeferin u pozdravnoj poruci navodi da je cilj MESGO studija da se kroz visoko školovane akademske ljude stvori što kvalitetniji upravljački kadar koji će pomoći da se evropski sport uzdigne na viši nivo.

U uslovima za upis navodi se da je neophodno da kandidat ima univerzitetsku diplomu (poželjne su ekonomske, pravne ili studije iz oblasti sporta), najmanje pet godina radnog iskustva u oblasti menadžmenta (upravljanja) u sportu, preporuka matičnog sportskog saveza i najmanje dva pisma preporuke od istaknutih pojedinaca u oblasti sporta.

U praksi se pokazalo da ove studije zbog izuzetno jake konkurencije ne mogu da upišu oni koji nemaju magistraturu ili doktorat i koje ne preporuče dva zaista visoka zvaničnika iz oblasti evropskog sporta.

Na ove studije se redovno prijavi više stotitna kandidata, ali pravo da stekne master diplomu dobije tek oko 30 akademaca po generaciji (Kostadina Terzića nema ni među onima koji su odbijeni kandidati).

Cena ovih studija trenutno iznosi 19.800 evra, ali troškove po pravilu pokriva UEFA, odnosno postoje uslovi po kojima je polaznik dužan da uplati deo iznosa, dok mu se cela suma naplaćuje u slučaju da ih ne završi u roku ili naruši pravila po kojima pohađa nastavu i polaže ispite.

Danas saznaje da Fudbalski savez Srbije nikada nije napisao pismo preporuke da bi se Kostadinu Terziću omogućilo upisivanje MESGO studija.

Srpska „kuća“ fudbala nije ni mogla to da učini jer naprosto on do sada nije ni zadovoljavao kriterijume po kojima bi mogao da konkuriše.

Terzić junior je prema saznanju našeg lista pre dve godine u FSS zaposlen na izričit zahtev tadašnjeg predsednika Slaviše Kokeze, a na konto prijateljstva sa Terzićem seniorom i očuvanja dobrih odnosa Saveza sa Crvenom zvezdom.

Kostadinu su u startu dati poslovi u vezi sa licenciranjem i kasnije impelementacijom VAR sistema, ali je potom vršen permanentan pritisak da mu se dodeli neka ozbiljnija pozicija.

On je zatim na zahtev Kokeze postao pomoćnik generalnog sekretara FSS (Jovana Šurbatovića), mada se prema tvrdnji našeg izvora retko pojavljivao u kancelariji i po pravilu je dolazio samo na najbitnije sastanke.

Na zahtev bivšeg predsednika odlazio je i na sva službena putovanja na kojima mahom nije obavljao nikakve specifične zadatke.

Posao pomoćnika generalnog sekretara u praksi je navodno i dalje obavljao njegov prethodnik Nebojša Ivković, koga je Savez nastavio da i posle penzionisanja angažuje kao honoraraca.

Izvori u FSS tvrde i da je Kostadin Terzić ponekad i odbijao radne zadatke pod izgovorom da za neke stvari mora da dobije odobrenje oca.

Izvori iz FSS veruju da je njegova jedina uloga bila da Terziću senioru prenosi sve što se govori na sastancima vrha Saveza, a što bi moglo da se tiče Crvene zvezde ili njega samog.

Iako je Kokeza zbog prijateljstva sa Terzićem seniorom odlučio da zaposli njegovog sina, Kostadin nikada u FSS nije dobio ugovor o radu na neodređeno vreme, već je on uvek bio oročen na tri do šest meseci.

Odluku da ne dođe do produženja poslednjeg ugovora doneo je vrh Saveza zbog zvanično nedovoljnog radnog učinka Terzića juniora, a on je zatim narednog dana zaposlen u Crvenoj zvezdi na visoku funkciju pomoćnika poslovnog direktora.

Pri UEFA postoje i menadžerske studije na koje svako može konkurisati, a koje koštaju od 30.000 do 50.000 evra, mada se ni po njihovom završetku ne stiče diploma sa master zvanjem.

Zvezda: Nije završio MESGO nego CFM školu

Iz službe za odnose sa javnošću Crvene zvezde odgovorili su Danasu da niko iz kluba nije ni tvrdio da je Kostadin Terzić završio MESGO studije UEFA koje nose titulu akademskog master zvanja nego UEFA CFM (certifikate in football managment) školu. Međutim, niko sa „Rajka Mitića“ nije ni demantovao informaciju koju su svi mediji preneli da Terzić junior ima UEFA master diplomu. UEFA CFM program je niz seminara u trajanju od devet meseci koji ima za cilj da radnicima u fudbalskoj industriji pruži dodatno visoko obrazovanje i popravi njihove sposobnosti iz oblasti operativnog menadžmenta, fudbalskog marketinga i drugih srodnih grana. Iako se stečeni sertifikat smatra prestižnim u svetu fudbala i omogućava lakše dobijanje UEFA licenci, u pitanju je školovanje koje ne daje zvanje master diplome.

Piksi odbio da vodi „slepe putnike“

Do novog sukoba na relaciji Zvezdan Terzić – FSS došlo je prema nezvaničnim saznanjima Danasa posle odluke novog selektora Dragana Stojkovića Piksija da Kostadin ne bude na spisku putnika u avionu za Azerbejdžan. Za nekoga ko je u prethodne dve godine navikao da ide na sva gostovanja reprezentacije, kao i na sve radne sastanke u UEFA i FIFA, to je verovatno bio neočekivani šok, pa se u celu priču umešao i njegov otac koji je čelnike Saveza optužio da su ga skinuli sa liste zbog ličnog sukoba sa njim. Međutim, Piksi je prema saznanju našeg lista odlučio da od sada sa „orlovima“ van stručnog štaba i igrača putuju samo oni koji su najuži krug rukovodstva FSS, odnosno da ne želi da mu takozvani prijatelji i sponzori Saveza remete atmosferu i discplinu u ekipi. Novi selektor je navodno ovaj potez obrazložio time da je izvukao pouke iz vremena rukovođenja Crvenom zvezdom kada igrači zbog „slepih putnika“ nisu mogli da imaju mir i koncentraciju na gostujućim utakmicama.

Autor: Vlada Živanović

Izvor: Danas

Вордпрес › Грешка

Постоји критична грешка на вашем веб месту.

Сазнајте више о отклањању грешака Вордпресу.