Žitelji Bosne i Hercegovine su se našli na osmom mestu liste najvećih pivopija, a kako je prosečna cena dva dolara (oko 200 dinara) po boci, godišnje troše oko 650 dolara (oko 63.000 dinara) za pivo, prema istraživanju portala „Ikspensiviti“ (Expensivity).

Mnogi putnici smatraju neophodnim delom svojih putovanja isprobavanje lokalnih piva. Međutim, cena ovog popularnog alkoholnog pića se dramatično razlikuje od države do države, pišu Nezavisne novine.

Kako biste bili sigurni da ćete isprobati neka od najukusnijih piva na svetu bez probijanja budžeta, „Ikspensiviti“ je uporedio cene piva u 58 zemalja. Da bi prikupila podatke, ova veb stranica je uporedila cene piva u supermarketima, kao i u hotelskim barovima, i izračunala srednju vrednost flaše piva od 330 mililitara po državama.

Gde je najskuplje, a gde najjeftinije pivo?

Najskuplje pivo na svetu je u bliskoistočnoj državi Katar. U proseku, tamo pivo košta 11,26 dolara (oko 1.000 dinara) po boci. Ali, u Kataru ne samo da ćete najskuplje platiti flašu piva, već ćete morati da pribavite i specijalnu dozvolu da biste mogli da ga kupite.

Takođe, Katar je uveo stopostotni porez na uvoz alkohola uoči Svetskog prvenstva u fudbalu koje će biti održano 2022. godine, pa otuda i tako visoka cena flaše piva.

Najjeftinije pivo piju stanovnici u Južnoj Africi – košta 1,68 američkih dolara (oko 160 dinara) po boci.

Češka je, međutim, pobednik po najvišoj stopi potrošnje piva, budući da u proseku jedna osoba popije čak 468 flaša ovog pića godišnje.

Država čiji građani potroše najviše novca na pivo je Nemačka, sa gotovo 2.000 dolara (oko 195.000 dinara) po osobi godišnje.

Autor: Redakcija MZR

Izvor: Tanjug

Foto: Rustivoje Brkendžić

Вордпрес › Грешка

Постоји критична грешка на вашем веб месту.

Сазнајте више о отклањању грешака Вордпресу.