Automobilski div Daimler AG suočavao se s velikim promenama tokom restrukturiranja.

Naime, s jedne strane, grupa će se ove godine podeliti u dve nove, nezavisne kompanije: Mercedes-Benz za automobile i kombije i Daimler Truck za kamione i autobuse.

Proizvođač automobila, s druge strane, želi da postane klimatski neutralan pre 2039. godine i mora svoju proizvodnju potpuno da pretvori u elektromobilnost, prenosi Večernji list. Ali kako bi mogao finansijski da podnese velika ulaganja, Daimleru sledi stroga štednja i to će imati dalekosežne posledice na radnike grupe.

Samo u šest nemačkih fabrika postoji rizik od 20.000 otpuštanja radnika. Izvršni direktor Daimlera Ola Kalenius prošle godine je najavio program otpremnina koji je, prema tvrdnjama firme, dobrovoljan. Inženjer u ranim 40-im godinama koji je u firmu došao nakon završetka studija može se nadati otpremnini do 400.000 evra, a ponudu za odlazak već je prihvatilo više od 3.500 zaposlenih, prenosi Večernji list.

Portparol firme naglasio je da ovaj broj ne uključuje radnike koji su napustili Daimler u delimičnoj ili su otišli u punu penziju. Inače bi broj bio znatno veći, rekao je.

Međutim, nisu svi oduševljeni programom otpremnina. “Ne želimo otpremnine”, rekao je za nemačke medije radnik u Untertirkhajmu, koji bi radije da je novac uložen u daljnji razvoj. Posao trenutno ide dobro. Odlazak nekih kolega stoga bi napravio “rupe”, prenosi Večernji.

Autor: Fenix-Magazin.de

Izvor: vecernji.hr

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име