Novaku Đokoviću se ne sviđa diskriminacija nevakcinisanih u društvu. On je ostavio otvorenim pitanje da li će nastupiti na Otvorenom prvenstvu Australije u Melburnu – javlja Berliner cajtung.

Berliner cajtung (BZ), dnevni list iz glavnog grada Nemačke, na sportskim stranama donosi tekst o dilemi Novaka Đokovića o tome da li će učestvovati na predstojećem turniru u Melburnu, gde je pobedio devet puta.

„Oštre antipandemijske mere u Australiji mogao bi još pre prvog udarca reketom u Melburnu zaustaviti Novaka Đokovića u njegovom lovu na rekordni broj trofeja. Samo što je branilac titule na turniru objavio da će zbog očekivanih restrikcija ostaviti otvorenim odgovor na pitanje da li će učestvovati na grend slemu u Australiji premijer savezne države Viktorije Danijel Endrjus je bio jasan: 

 „Ne verujem, da će nevakcinisani teniser dobiti vizu da doputuje u ovu zemlju“. Ovo je Endrjus izjavio u utorak (19.10.). Doduše, Đoković je preležao koronu, ali u razgovoru za Blic u ponedeljak naveče (18.10.) nije odgovorio na pitanje da li je vakcinisan“.

Autor teksta navodi reči Đokovića da je to privatna stvar i da pitanje nije umesno. Nadalje se u tekstu, objavljenom danas u nemačkom dnevnom listu „Berliner vajtung“ kaže:

„Pobednik na 20 „grend slem“ turnira trijumfovao je devet puta u Melburnu, a uspeh na još jednom turniru za skoro tri meseca, učinilo bi ga rekorederom ispred Švajcarca Rodžera Federera i Španca Rafaela Nadala. `Naravno da želim da igram`, naglasio je Đoković. Ipak, on ne može da se nada da će Endrjus njemu progledati kroz prste, ako nije vakcinisan.

„Virusu je svejedno na kojem je neko mestu na svetskoj listi i na koliko je velikih turnira pobedio. Igrači moraju biti vakcinisani da bi zaštitili i sebe i druge“, naglasio je premijer australijske države Viktorije, osvrnuvši se i na druge sportove. Rekao je da ne veruje da će i drugi sportisti poput igrača golfa ili vozača Formule jedan ubuduće moći da uđu u zemlju bez vakcine.

Trka Formule jedan u Melburnu je otkazana i prošle i ove godine, a sledeće godine zakazana je za 10. april. Velika nagrada Australije je u stvari tradicionalno otvarala sezonu, ali će sledeće godine biti tek treća trka, zbog toga što se organizatori nadaju da će se pandemijska situacija u proleće popraviti, jer je ove godine zaraza dovela do

oštrijih karantinskih mera. Otvoreno prvenstvo Australije u golfu održaće se umesto u januaru krajem sledeće godine. Đoković ukazuje na to da su mnogobrojni profesionalci, među njima i najbolja Nemica Angelika Kerber, morali u dvonedeljni hotelski karantin, mada su klasifikovani samo kao osobe koje su imale kontakt sa zaraženima. Izgleda da će tako biti opet.

Sa druge strane, Beograđanin je bio izložen žestokoj kritici zbog organizovanja Adria tura prethodnog leta. Sa tog turnira su u javnost dospele slike igrača na žurkama a bilo je i zaraženih – naposletku i Đoković se zarazio. Prošle nedelje ministar sporta Viktorije, Martin Pekula, savetovao je sportistima da se hitno vakcinišu. Nadležne državne institucije i organizatori turnira imaće sastanke narednih dana. Krajem naredne nedelje biće poznat rezultat“

Autor teksta navodi Đokovićevu izjavu da mu je njegov agent rekao da se Teniski savez Australije trudi da poboljša situaciju za igrače. Potom se u tekstu dalje kaže:

„Vrhunski igrači kao finalista Otvorenog prvenstva Francuske Stefanos Cicipas, koji je povremano izražavao skepsu prema vakcini, ili prošlogodišnji pobednik Otvorenog prvenstva SAD, Austrijanac Dominik Tim, najavili su da će se vakcinisati. Ostaje nejasno šta će biti sa Đokovićem. On pauzira posle izugubljenog finala u Americi pre pet nedelja, a izostao je, bez navođenja razloga, na turniru i kalifornijskom Indijan Velsu. Samo je objavio da je posle finala u Njujorku puno vremena provodio sa svojom porodicom i da nije trenirao. Đoković je porazom od Medvedeva propustio priliku da kao prvi igrač posle 52 godine trijumfuje na sva četiri velika najvažnija turnira u godini. On namerava da nastupi na turniru u Parizu u novembru, kao i na Tenis masters kupu u Torinu kao i na Dejvis kupu” piše Berliner cajtung.

Autor: D.Dedović

Вордпрес › Грешка

Постоји критична грешка на вашем веб месту.

Сазнајте више о отклањању грешака Вордпресу.