Srbija od 16. maja više nije na spisku „visokorizičnih zemalja“ i nalazi se na listi „rizičnih“ zemalja. Od zemalja iz regiona na listi „visokorizičnih“ nalaze se i dalje samo još Hrvatska i Slovenija.

Od nedelje 16. maja Srbija nije više na listi „visokorizičnih“ već na spisku „rizičnih“ zemalja, kada je u pitanju koronavirus, objavljeno je na internet-sajtu nemačkog instituta Robert Koh. Srbija je na listi visokorozičnih zemalja bila od 21. januara 2021.

Pored Srbije, sa liste visokorizičnih područja skinute su sada i Bosna i Hercegovina, Kosovo i Severna Makedonija, a Crna Gora je skunuta 9. maja. Na listi visokorizičnih od zemalja iz regiona ostale su i dalje Hrvatska i Slovenija.

Putovanja u Nemačku

Na sajtu ambasade Nemačke u Beogradu piše da od 13.05.2021. važe odredbe Direktive o ulasku u tu zemlju u uslovima pandemije koronavirusa.

Po toj Direktivi, između ostalog, za ulazak u Nemačku je potrebno imati – ili potvrdu o revakcinaciji ili negativan test na prisustvo virusa (antigenski ili PCR) ili potvrdu o preležanom koronavirusu.

U Nemačkoj se priznaje vakcinacija vakcinama Bajontek/Fajzer, Moderna, AstraZeneka ili Džonson i Džonson. Revakcinisanim se smatraju lica koja su primila drugu dozu vakcine, odnosno jednu dozu kad je u pitanju vakcina Džonzon i Džonson. Radi se isključivo  o vakcinama koje je do sada priznala Evropska agencija za lekove, EMA. Neophodno je da je prošlo najmanje 14 dana od poslednje potrebne pojedinačne doze.

Autor : DW

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име