Autor: Beta

Nemačka će do početka marta produžiti kontrole na granicama s Austrijom i Češkom radi sprečavanja širenja epidemije novih sojeva koronavirusa, saopštila je vlada u Berlinu.

Ministarstvo zdravlja je, prema rečima portparola, produžilo za 14 dana ovu meru, koja je u nedelju stupila na snagu, izazivajući kritike kako u Evropi tako i u Nemačkoj.

Pojačane kontrole uz drastična ograničenja kretanja odnose se i na putnike iz Južne Afrike, Velike Britanije i Brazila odakle dolaze različiti sojevi koronavirusa.

Konfederacija nemačkih udruženja poslodavaca (BDA) kritikovala je granične kontrole, zato što, kako se ocenjuje, utiču na privredne aktivnosti i lance snabdevanja.

Pre početka ublažavanja mera, uključujući ponovno otvaranje škola 22. februara, Nemačka uvodi besplatne antigenske testove na kovid, kao i autotestove za jedan evro, najavio je ministar zdravlja Jens Špan.

„Svi građani od 1. marta moraju da imaju mogućnost besplatnog testiranja koje će sprovoditi osoblje obučeno za brze antigenske testove. Tih testova sada ima dovoljno na tržištu“, napisao je na Tviteru nemački ministar.

Antigenski testovi ne smatraju se tako pouzdanim kao PCR testovi.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име