Home Društvo Naučnici izolovali novi soj antivaksera

Naučnici izolovali novi soj antivaksera

0
Naučnici izolovali novi soj antivaksera

Na Institutu za antivaksologiju u Sremskoj Kamenici, naučnici su izolovali novi soj antivaksera. Ovaj soj je jedan od onih za praćenje, jer se sumnja da bi mogao biti opasniji od svih postojećih. Ovi antivakseri imaju dvostruku mutaciju u svojim komentarima, jer nemaju prepoznatljiv spajk “ALI”.

– Novi soj antivaksera prvo je uočen na Tviteru, da bi se kasnije proširio na Fejsbuk, TikTok i druge kanale komunikacije i trenutno je dominantan u celoj Srbiji. Gradski prevoz, kafići, stadioni, koncerti i mnoga druga mesta su prepuna ovih antivaksera – rekao je Ilija Živković, portparol Instituta.

Novi soj antivaksera, za razliku od svih do sada poznatih, truje i do pet puta više ljudi.

– Izuzetno teško se prepoznaju dok ne krene priča o vakcinama, a i tada kreću umereno sa komentarima. Mnogi od njih su i vakcinisani, ali to vešto kriju. Ono što je zaista karakteristično je da su izuzetno uporni i latentno agresivni – poručuju iz Kamenice.

Mehanizam po kom dejstvuju antivakseri je i dalje identičan. Prepoznaju u statusima i tekstovima reči “korona”, “vakcine” i munjevito se vezuju komentarima za te reči. Na jedan status koji sadrži ključne reči, zakače se minimum dva antivaksera. Nakon prvog lajka ili replike, pojačavaju svoje dejstvo neproverenim i neutemeljenim činjenicama.

Na najvećem udaru ovog soja antivaksera su nevakcinisani. Procenjuje se da bi samo u Srbiji, zbog nesposobnosti nadležnih institucija da se izbori sa svim prethodnim, ali i novim sojem, stopa vakcinisanih mogla biti najmanja u Evropi.

Uroš Bogdanović

Izvor: http://njuz.net

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here