Kao i u izboru za ličnost godine, naša redakcija nije imala dilemu pri izboru sportiste godine.

Jedan jedini, rodom iz Mačve, osvojio je svet i ušao u istoriju basketa kada je ujedinio titule najboljeg na planeti u konkurenciji 1×1 i 3×3, naš Stefan Kojić, majstor igre koja je sve popularnija u svetu.


Rođen 31. maja 1992. godine u Loznici, od oca Aleksandra Saše Kojić i majke Dragane Kojić.
U porodici Kojić uvek su bile izražene sklonosti ka sportu I sportskom duhu. Stefanov deda, Obrad Kojić bio je dugogodišnji sportski radnik i najodgovorniji je za forsiranje sportske orjentacije Stefana. Stric Dejan Kojić bio je uspešni rukometaš Metaloplastike, a otac Saša je Stefanu usadio ljubav prema košarci koju je i sam odlično igrao, a posebno prema basketu koji je u porodici Kojić bio deo dnevne aktivnosti i pre Stefanovog rođenja. Divno, slobodno i bogato detinjstvo koje je provodio sa sestrom od tetke Ivanom kod deda Bore Pejdića, čuvenog mačvanskog električara i bake Branke Stefan i danas često spominje. Osnovnu školu je završio u Bogatiću uz izuzetno vaspitno delovanje učitelja Mije Damnjanovića i nastavnice Magdalene Erdevički. Generaciji svojih drugova iz odeljenja učitelja Mije Stefan se uvek rado vraća I druži sa njima. Sportski počeci Stefana Kojić vezuju se prvenstveno za fudbalski teren, koji mu je vrlo brzo postao mrzak zbog blata sa igrališta koje je trebalo prati I čistiti svaki put kad dođe kući. Stefan je već sa 9-10 godina izrazio želju da se oproba zaigrati košarku. Od 4.razreda počeo je da trenira kod nastavnika fizičkog vaspitanja „Buđavog“. Pokazao se kao vrlo spretan i dosta napredniji od svojih vršnjaka, tako da su ga u igri savetovali da ,,ne puca na koš dok ne dođe red na njega,,. Već u 6. razredu Stefana otac Saša svakodnevno vozi u Šabac na treninge kod Vula u KSS Šabac, kada počinje da se javlja njegova velika ljubav prema košarci.

U školi je bio odličan učenik, ali su košarka i treninzi za njega bili najvažniji deo dana. Od 2007. do 2011.godine trenira u OKK Šabac kod Preše-Predraga Mušickog, koji oslobađa Stefanov talenat prema košarci. U 3 i 4 godini srednje škole njegova ekipa osvaja školsko, opštinsko i republičko prvenstvo. Posle mature i završetka srednje škole upoznaje Đorđa Đorđića iz Sremske Mitrovice i kao 4-ti ulazi u njegovu basket ekipu sa Cokinim i Njokcem. Leto su proveli igrajući basket 3×3 po celoj Srbiji i Bosni. Tako Stefan počinje da zarađuje novac za sebe.Sezonu 2011/2012 zove ga KK SREM iz Sremske Mitrovice i Stefan potpisuje ugovor sa njima, igrajući sa Đorđićem u ekipi košarku, a posle košarke I basket.

Fakultet Megatrend upisuje u Beogradu 2012.godine I potpisuje ugovor sa Radničkim iz Obrenovca, kada igra za 2MLS, živi I počinje studije u Beogradu. Na poziv trenera Stepandića I Mikana Grušanovića vraća se u Šabac, jer formiraju klub u Šapcu I OKK Šabac ulazi u 2.ligu Srbije. Potom 2014/2015 igra za KK SPARTAK u 1. Ligi KLS; 2015/2016 KK SREM 2.liga; 2016/2017 odlazi na Zlatibor u KK Čajetina, kada su izborili ulazak u Prvu ligu KLS; 2017/2018 KK Mladost Smederevska Palanka 2MLS (izabran za najboljeg igrača pozicije 3 I član je najbolje petorke 2.lige Srbije). Stefan sve vreme uz košarku uči I uredno polaže ispite na fakultetu, tako da 2017.godine diplomira ekonomiju na Fakultetu za poslovnu ekonomiju Univerziteta Megatrend.

Od 2012 se mogu spominjati aktivni počeci bavljenja basketom, kada Stefan od pobeda na turnirima zarađuje svoj prvi veći novac. Ekipu SREM Đorđa Đorđića sa Stefanom Kojić, Sašom Ivanović-Cokinim i Njokcem-odličnim košarkašem niko nije mogao lako pobediti. Nakon što njihova ekipa pobeđuje u Zrenjaninu na turniru ekipu Stefana Stojačića, Aleksandra Ratkova i Marka Brankovića, poražena trojka pita Stefana Kojića da im se pridruži I otputuje na prvi Challenger 3×3 u Lugano 2016.godine. Tamo kao ekipa EIPIX pobeđuju I ostvaruju pravo da odu na masters u Lozanu 2016. Na takmičenju u Lozani su zauzeli 3. mesto! Stefan Kojić od tada igra sa njima u ekipi koja vrlo brzo menja ime u LIMAN.

Posle završenog Fakulteta u Americi pridružuje im se Vasić Mihailo Vaske, a to je današnja postava ekipe LIMAN.
Te 2016.godine Stefanu Kojiću se desilo nešto veoma značajno što je obeležilo celu njegovu karijeru. Stefan se prijavljuje na takmičenje 1×1 u basketu i u konkurenciji preko 500 igrača iz Srbije osvaja 2. mesto, a potom se zbog izostanka Dušana Buluta kvalifikuje da ode na svetsko prvenstvi 1×1, koje se zbog političkih nemira u Turskoj prebacuje za Srbiju, te se u Beogradu, na Kalemegdanu održava WORLD CHAMPION 1 ON 1 RED BULL KING OF THE ROCK 2016. ! Mladi i svetskim basketašima nepoznati Stefan Kojić pobeđuje i postaje KING BASKETA! Stefan je od tada do danas poslednjii „kralj basketa“ jer je to takmičenje prešlo u zvaničnu verziju BASKET 3X3 pod pokroviteljstvom FIBA.

Godinama je Stefanov Liman među najboljim ekipama na svetu, a na FIBA Ranking listi 2018, 2019 i 2020-tu su završavali kao najbolji.

Ekipa Liman je pre 20 dana na završnom Masters turniru održanom u Saudijskoj Arabiji osvojila pobednički pehar. Kada se uzme u obzir velika ekipna pauza jer su se igrači pripremali sa reprezentacijom za Olimpijadu i Evropsko prvenstvo, pa su klupske obaveze podredili reprezentativnim, osvajanje trofeja na Mastersu je od posebnog značaja.

Naš Stefan Kojić bio je dodatno motivisan da ekipa Limana uspe da se dokaže na završnom Masters turniru, jer on u julu nije zaigrao za Olimpijski tim, a zbog problema sa virusom nije uspeo da se dokaže ni na prvenstvu starog kontineta.

Nagrada za MVP igrača mu je izmakla za dlaku, ali sa svojih 11 poena u finalnom meču protiv ruske ekipe Gagarin Stefan je još jedanput pokazao ko je „kralj“ basketa.

Autor: Redakcija MZR

Вордпрес › Грешка

Постоји критична грешка на вашем веб месту.

Сазнајте више о отклањању грешака Вордпресу.