Artur Ginis, čovek koji je zaslužan za nastanak „Ginis“ (Guinness) piva, rođen je na današnji dan pre 296 godina u Irskoj.

Ginisov kum, Artur Prajs zaveštao mu je u testamentu 100 funti 1755. godine. Iste godine Ginis je iskoristio taj novac da kupi svoju prvu pivaru u Likslipu, koji je udaljen samo 17 kilometara od Dablina.

Četiri godine kasnije, Ginis se preselio u glavni grad Irske i zakupio Sent Džejms Gejt pivnicu, za godišnju rentu od 45 funti, na čak 9.000 godina. Te 1759. godine proizveden je prvi „ginis“, a danas se širom sveta popije oko 10 miliona čaša ovog piva dnevno.

Artur se oženio 1761. godine Olivijom Vitmor u Dablinu. Imali su čak 21 dete, ali je samo 10 doživelo punoletstvo. Tri njegova sina su takođe bila pivari, a njegovi potomci uključuju čuvene sveštenike, političare i autore, te je porodica Ginis i danas jako uticajna i poznata.

Tačan datum i mesto rođenja Artura Ginisa su predmet spekulacija. Na njegovom nadgrobnom spomeniku je navedeno da je umro 23. januara 1803. u 78. godini života. Datum smrti ukazuje na to da je najverovatnije rođen ili 1724. ili početkom 1725. godine.

Međutim, kompanija „Ginis“ je 1991. godine odabrala 28. septembar 1725. kao datum Arturovog rođenja.

Ono što je zanimljivo je da jedna od prvih i najupečatljivijih modernih medijskih kampanja ovog brenda, iz 1929. godine, uključuje slogan „Ginis je dobar za tebe“, koji je bio upućen trudnicama. Naime, lekari su tada preporučivali majkama pola litre „ginisa“ nakon porođaja, jer pivo sadrži gvožđe koje ubrzava oporavak.

Na današnji dan rođen Artur Ginis - osnivač najpoznatije irske pivare 2
foto: YouTube screenshot

Skladište pivare „Ginis“ u Dablinu, koje se prostire na sedam spratova, danas je najposećenija turistička atrakcija u Irskoj.

Ova kompanija je 2009. godine organizovala „Arturov dan“ radi promovisanja 250. godišnjice piva „ginis“. Ovaj međunarodni događaj organizovan je u Dablinu i Njujorku, ali i u gradovima kao što su Kuala Lumpur u Maleziji, Lagos u Nigeriji i Luanda u Angoli.

Kompanija „Ginis“ je tog dana zatražila od svih koji učestvuju u proslavi da podignu čašu u znak sećanja na Artura Ginisa tačno u 17.59 časova, jer je 1759. godine napravljen prvo „ginis“ pivo.

Poslednji Arturov dan održan je 2013. godine, a „ginis“ je proslavu naredne godine otkazao zbog kritika da ovaj događaj podstiče prekomernu konzumaciju alkohola.

Autor: T.Đorđević

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име