Turistička industrija je pod velikim udarom aktuelne pandemije, putovanja su još uvek za neke destinacije stopirana, ali naša sećanja na one lepe momente provedene na raznim turističkim lokacijama mogu nam poslužiti kao svojevrsni “okrepljivači” u ovim teskobnim danima. U želji da ponovo obiđem svoj omiljeni grad, podeliću svoja iskustva boravka u Njujorku i dati zanimljive predloge za obilazak “prestonice svih kultura” kada nam vreme, mogućnosti i neke bolje životne okolnosti to dozvole. U svakom slučaju, uživajte u ovoj “digitalnoj šetnji” kroz grad sa „druge planete“.

Te 2012-te godine po prvi put sam se našao na tlu Amerike. Zahvaljući poslovnim angažmanima prvo sam se obreo u Čikagu, Detroitu, Bostonu, a na kraju dođe red i na Njujork.

Dogovorio sam se sa prijateljima da se nađemo u jednom restoranu na Petoj aveniji. Izašao sam iz taksija i pešice nastavio do odredišta. U ruci sam nosio kesu sa „kilom“ domaće rakije, koju sam za prijatelje poneo iz rodne Mačve. Šta mislite, kolika je verovatnoća da u gradu koji ima stanovnika više nego Srbija sretnete prvog čoveka Skupštine Ujedinjenih nacija, Vuka Jeremića? U mom slučaju stoprocentna!

Nakon što smo malo popričali, onu rakiju što sam spremio prijateljima poklonio sam Vuku, koji je tek nepunih mesec dana bio na funkciji u Njujorku gradu i naravno, poželeo sam mu sreću i uspeh na novom poslu. Od tog momenta kad god prolazi kroz Bogatić, uvek se javi. Sećam se da je jedanput gostovao na tribini u Bogatiću, a jedna lokalna politička preletačica i organizator skupa bila je u čudu otkud da nakon tribine on baš sa mnom divani, a nisam član partije. Evo, toliko godina kasnije može i da sazna.

A sada New York tour

Pravi je izazov započeti tekst o gradu u kome ne postoji ni početak ni kraj ulica, oblakodera, svetala i energije koja ga okružuje. Ovaj grad se vrlo teško opisuje, ali se zato veoma snažno oseća. Jedno od onih mesta kojima se iznova radujete i uvek rado vraćate. Bar je tako u mom slučaju.

Kada sam prvi put kročio na tlo “prestonice svih kultura” obuzeo me je neverovatan osećaj topline dobrodošlice koju mi je pripremio ovaj galantni domaćin.

Ukoliko vam ovo bude prva destincija prilikom obilaska Amerike, znajte da ste napravili pravi potez, jer je baš Njujork sjajan izbor za polaznu turističku tačku ( što sa mnom pri prvom gostovanju nije bio slučaj, ali, kasnija gostovanja su to pokazala). Mape možete pronaći u svakom kutku širokih avenija. Mada, uverićete se da vam, pored ljubaznosti i predusretljivosti stanovnika koji su uvek spremni da upute turiste, one zaista nisu neophodne. Ulice su konstruisane pod uglom od devedeset stepeni, što ovaj grad čini poprilično jednostavnim za snalaženje. Šetnja je najadakvatniji način da se Njujork zaista udahne punim plućima, ali ukoliko vam vreme uskraćuje taj užitak, iskoristite metro koji omogućava da se najbrže stigne do svih željenih lokacija.

Sedma avenija vodi do čuvenog Times Squarea, prepoznatljivog po reklamama koje konstantno svetle sa svih strana, a broj turista koji prođe u jednom minutu je zaista onakav kao što smo mogli i da vidimo na filmovima. Ukoliko niste u baš najzavidnijoj kondiciji, posavetovao bih vas da se postarate da je steknete pre obilaska ove destinacije. Tempo života u Njujorku je neuporediv u odnosu na tempo bilo kog drugog grada.

Sedmom avenijom se stiže i do Central Parka, jednog od najpoznatjih parkova Njujorka. Bilo da je u pitanju umerena šetnja, trčanje, vožnja bicikla ili običan piknik, vreme provedeno u ovom vrtu je pravi užitak. Pored raskošne prirode, jedna od glavnih karakteristika Central Parka je i isprepletenost zvukova instrumenata uličnih muzičara koji nesebično razgaljuju kako turiste, tako i lokalno stanovništvo.

Iako ovaj park predstavlja jedan od najposećenijih i najpoznatijih prirodnih lokaliteta Njujorka, ja bih za sve ljubitelje pejsažne terapije izdvojio Prospect Park koji po svojoj strukturi ima najlepši oblik, oblik srca, i u jesen sa svojim neverovatnim bojama podseća na mesto iz bajke.

Pre nego što dođete na Petu aveniju, simbol bogatog Njujorka i ulicu koja je više puta proglašavana jednom od najskupljih na svetu, sakrijte novčanik od sebe samih kako ne biste posezali za njim. Ulazite u ulicu prepunu skupocenih brendiranih radnji i najelitnijih restorana ove metropole. Peta avenija počinje od Washington Square parka u Greenwech Villageu i nastavlja se kroz Harlem, tako da deli ulice Manhattana na istočni i zapadni deo. Nezaobilazno mesto ove avenije jeste 230 Fifth Rooftop. Kafići i restorani sa otvorenim krovom predstavljaju jedan od simbola Njujorka zbog jedinstvene magije pogleda “sa visine”.  Naravno, tu čaroliju imate priliku da doživite i sa oblakodera i velelepnih zgrada poput Empire State Buildinga, One World Observatory i Rockfeller Centra.

230 Fifth Ave Rooftop bar – pogled na Empire State Building
Foto:
Žika Šumenko

Prepoznatljivosti ovog grada doprinosi i vetar koji vas svakako neće poštedeti, jer on ne mari za trenutno godišnje doba. Najviše ga možete osetiti na Brooklyn Bridgeu, jednom od najvećih mostova u Americi. To je most preko čuvene reke East River koji povezuje dve strane Njujorka, Manhattan i Brooklyn, i nezaobilazno je mesto turista. Ukoliko vam se ukaže prilika da obiđete Njujork, a samim tim i ovaj čuveni most, toplo preporučujem da ga posetite u ranim jutarnjim časovima. Bićete prezadovoljni napravljenim fotografijama.

Jedna od mojih omiljenih i neizostavnih turističkih stanica je i Battery Park. On nema odlike tipičnog parka, već je naziv dobio po artiljerijskim baterijama koje su sagrađene krajem 17. veka. Dodao bih još i to da će vam u ovom parku biti upriličen i najlepši noćni prizor Njujorka. Onog trenutka kada dan ustupi mesto noći, ovo mesto poprima pravi efekat mačijih očiju. Battery Park je ujedno i središte njujorške luke odakle možete krstariti do ostrva Slobode na kome se nalazi čuveni spomenik Statue of Liberty, poklon Francuske Americi.

Battery Park
Foto:
Žika Šumenko
Kip Slobode
Foto Žika Šumenko

Nemojte napustiti Njujork a da pre toga ne iskusite vožnju Roosvelt Island žičarom. Ona povezuje ovo ostrvo sa Upper East Side Manhattanom preko East Rivera. Panorama će vam u par sekundi oduzeti moć govora.

Njujork je tu da ispuni i potrebe svih poznavalaca i ljubitelja umetnosti. Naravno, ja bih svakako posebno istakao čuveni muzej američki muzej prirode. Za ljubitelje predstava, koje se ovde održavaju na dobro poznatom Broadweyu, prosto je nemoguće da ostanu ravnodušni. Isto tako, bogat repertoar stand up komedija će učiniti da ovaj grad, između ostalog, pamtite i po suzama od smeha.

Američki muzej prirode

Uz Luvr, najbolji muzej koji sam ikada video. Definitivno. Jeste da ovde nećeš naći neko renesansno slikarstvo, ali zato ima toliko toga. Tek što udeš u prostorije muzeja, fasciniraće te najveci ikada sačuvan skelet T-rexa, visok dobrih 3 metra, pored kojeg se nalazi još jedan malo manji. Nigde na svetu nećeš pronaći veću kolekciju dinosaurusa nego ovde. Čak je čitav jedan sprat posvećen njima.

Muzej u Njujorku

Muzej se nalazi u Teodor Roosvelt parku, vrlo blizu Central parka, a u njemu se nalazi neverovatnih 33 miliona eksponata (minerala, fosila, biljaka, životinja, predmeta iz svemira, ljudskih ostataka iz različitih civilizacija, istorijskih predmeta i još mnogo  čega), od kojih se nažalost svega jedan mali dio može videti, jer jednostavno ne postoji prostor da se sve ovo izloži.

Jedini “nedostatak” ovog mesta je što osećam da za njega nikada ne bi bilo dovoljno vremena, jer sam u par sati što sam proveo ovde, uspeo praktično samo da preletim osnove stvari.

I da.

Čak je i čuveni film Noć u muzeju sa Ben Stilerom sniman upravo ovdje.

Ulaz u muzej inače je 16 dolara, ali postoji jedna mnogo dobra fora. Umesto da platiš kartu, na kasi samo kaži da želiš da doniraš novac muzeju. Naime, dosta veliki broj muzeja u gradu, prihvata donacije za koje ti daju ulaz u njihov muzej, nebitno od visine te donacije. Poklonu se ne gleda u zube, jel tako?!

Ja sam ušao sa 2 dolara.

Malo o biznisu na Vol Stritu i poseti čuvenog bika

Protežući se kroz osam blokova, počev od Brodveja pa do South Streeta, nalazi se centar svetskog biznisa. Na ovom mestu i okolnim ulicama nalaze se najjače berzanke kuće, kao što su njujorška, NASDAQ, AMEX, NYMEX i NYBOT.

Zanimljivo je da je samo mesto ime dobilo po zidu od 12 metara, koji su građani tadašnjeg Novog Amsterdama izgradili u XVII veku da bi odbili napade pirata.

Nedaleko od Vol strita, nalazi se i čuvena 3,4 metra visoka bronzana skulptura bika, nazvana Charging bull, a danas i jedan od simbola čitavog Njujorka, koje služi kao podsetnik agresivnom finansijskom optimizmu i ekonomskom prosperitetu.

I da, legenda kaže da trljanje nosa ili rogova  bika donosi sreću. Pa eto, probajte.

Znajte da vaš očekuje ogromna gužva kad dođete tamo, te ćete bika jako retko videti bez mase ljudi oko njega.

Kao što sam na samom početku spomenuo, Njujork je nemoguće u potpunosti opisati, ali se nadam da sam ovim tekstom bar u prihvatljivoj meri uspeo malo da dočaram atmosferu ove jedinstvene metropole.

Njujork otvara svoja vrata svima ne pitajući ni ko ste, niti odakle ste, ni zbog čega ste došli. Dovoljno je samo da budete otvorenog srca i uma i da upijete neverovatnu energiju koju on bezrezervno pruža.

Trenutno su, usled pandemije korona virusa, okolnosti i njemu oduzele sjaj i vedrinu kojom je plenio, ali se svi nadamo da će se uskoro vratiti u prvobitno stanje kako bi i ostale, koji do sada nisu imali prilike da ga upoznaju, ugostio onako kako samo on ume.

Nastaviće se…

Autor: Žika Šumenko

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име