Košarkaški turnir na Olimpijskim igrama je ušao u dramatičnu završnicu i borbu za medalje, a utisak je da se čitava priča svodi na dve stvari. Na jedan tim i jednog igrača.

Takozvani „drim tim“ iz SAD-a je posle početnih peripetija upalio mašinu i po običajima je u centru pažnje zbog velikih zvezda u ekipi, ali se čini da je NBA zvezda u drugom dresu ponovo ukrala „šou“.

Luka Dončić je prvo ime Olimpijskih igara, a sa Slovenijom nastavlja da piše najbolju reprezentativnu priču nekoliko godina unazad. Košarkaški vanzemaljac iz Slovenije je već pokorio Evropu i na klupskom i na reprezentativnom nivou, a nije mu puno trebalo ni da u najjačoj ligi sveta postane jedna od glavnih priča i da rame uz rame sa brojnim superstarovima uđe u diskusiju za najboljeg igrača današnjice.

Ipak, ono što radi u dresu Slovenije se graniči sa zdravim razumom.

Od kako je postao alfa i omega u svojoj reprezentaciji, Dončić ne zna šta je poraz kada je u pitanju turnirski sistem takmičenja. Kada je pre četiri godine zajedno sa braćom Dragić odveo Sloveniju pomalo šokantno do titule prvaka Evrope bez ijednog potaza u devet mečeva i naterao sve ljubitelje košarke da mu se dive, malo ko je verovao da uprkos sjajnom Luki, SLovenija može da da ponovo igra na sličnom nivou.

Goran Dragić je završio reprezentativnu karijeru, a njegov brat Zoran je neko vreme bio u laganom igračkom padu zbog brojnih povreda.

Dončić je tako ostao sa Zoranom Dragićem daleko od vrhunca, i gomilom solidnih igrača koji  nisu svetska klasa, poput Klemena Prepeliča, Jake Blažića i nove američke akvizicije u liku centra Majka Tobija.

Međutim, kada je Luka na terenu, stvari se menjau i pomenuti igrači postaju deo ubitačne mašinerije na Dončićev pogon.

Iako im nisu davane velike šanse da preko Litvanije usred Kaunasa pred krcatom dvoranom fanatičnih navijača uopšte dođu u priliku da uopšte zaigraju na Igrama u Tokiju, Slovenci su rutinirali iskusne Litvance i na krilima svog superstara došli u Tokio bez najmanje drame.

„Ubica dečijeg lica“

Luka Donči, Foto: Tanjug/AP Photo/Eric Gay

Svojevremno je napadač Mančester junajteda, legendarni Norvežanin Ole Gunar Solskjaer zbog golova kojim je uništavao rivale dobio nadimak „Ubica dečijeg lica“, jer je i kasnije sa godinama imao dečački izgled.

Čini se da je Dončić neko kome bi taj nadimak mnogo bolje pristajao.

„Izgleda kao neki dečačić, a ubacio je skoro 50 poena Argentini“, rekao nam je Srđan Vuksanović, reprezentativac Kazahstana u vaterpolu svoj utisak kada je u Olimpijskom selu sreo Luku Dončića.

I zaista, Dončić u svojoj pojavi ne odaje mnogo više od osećaja da je pred vam golobradi mladić, ali kad uzme loptu na terenu, zavrti vam se u glavi od njegove veštine i moći koju demonstrira u igri.

U svojoj prvoj utakmici na Olimpijskim igrama, sa 48 poena prekaljenim Argentincima je postao drugi igrač po broju poena na meču u istoriji takmičenja. I to je uradio sa neviđenom lakoćom.

Usledile su još dve pobede u grupi u kojoj se posebno ističe ona nad legendarnom španskom generacijom sa braćom Gasol i ekipom, koja je doduše u godinama, ali u kojoj je Dončić demonstrirao svoj značaj za tim.

Iako su njegove brojke bile neuporedivo slabije od standarda na koje nas je navikao, ostatak ekipe je koristio to što su svetla reflektora uperena na njega, pa im je omogućavao da lakše dolaze do pozicija. U jednom trenutku smo imali utisak da ne gledamo, Dragića, Čančara, Blažiča, Prepeliča i Dimeca nego neku NBA ekipu.

Što bi se reklo, efekat Luke Dončića.

Foto: Tanjug/AP Photo/Charlie Neibergall

Slovenija je sada u polufinalu Igara, a tamo je čekaju Francuzi sa gomilom NBA igrača i sjajnom formom. Međutim, uprkos objektivno boljoj ekipi, Slovenija će ući kao favorit prema proceni bukmejkera, a samo je jedan razlog za to.

Luka Dončić je u dresu reprezentacije Slovenije odigrao tri turnira i ukupno 17 utakmica na njima i ne zna šta je poraz. Da, dobro ste pročitali.

Devet pobeda na Evropskom prvenstvu, četiri pobede na kvalifikacionom turniru u Litvaniji i isto toliko do sada u Tokiju. Od zvučnijih rivala, dva puta je pobeđena Španija, a oružje su položili i Srbija, Litvanija, Francuska, Grčka, Argentina, Nemačka…

Pa da li bi onda bilo iznenađenje da do kraja Igara ponovo pobede Francusku i u finalu sruše i američke zvezde?

Kada imate Luku Dončića, onda možete da verujete u šta god želite, jer sa nejgovom magijom na terenu je sve moguće.

Autor: D.M.

Вордпрес › Грешка

Постоји критична грешка на вашем веб месту.

Сазнајте више о отклањању грешака Вордпресу.